Orbán Viktor ocsmány beszédet mondott

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor a Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten mondott beszédet a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján

„Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország”

– mondta a miniszterelnök.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor kijelentette:

„Mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal. Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások, és ezt a másságot a magyar kultúra adja”.

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a „pannon Veszprém városának”, amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint „magyarok vagyunk, tehát európaiak”.

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás – mondta még Orbán. Szerinte ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok, amelyek arra csábítanak, hogy „álljunk a történelem jó oldalára”.

A tudósítás szerint így fogalmazott:

„Ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét. A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak. Ezért nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk”.

A kormányfő azt mondta: a Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra. „Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel.” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

„Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?”

Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: „Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt”.

Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem „bónusz, szabadjegy vagy menlevél” további bűnök elkövetésének esetére. „Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen” – mondta.

Hogy mivel érdemeltük ki ezt, arra mindig az adott nemzedéknek kell megtalálnia a saját válaszát, folytatta. Orbán harminc éve úgy gondolta, hogy ez az ok a szabadság és a függetlenség iránti vágy. Most ezt annyival egészítené ki, hogy minden szabadságharcunkat azért vívtuk, hogy megmaradhassunk azok, akik vagyunk.

“Az oszmánok meg akarták mondani, ki az igazhitű, a Habsburgok, hogy ki a jó keresztény, a németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak kalapálni minket a divatjamúltnak nevezett magyar formánk helyett”

– brüsszelezett jóízűt az ünnepinek szánt beszédben Orbán.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...