Zacher Gábor nem kímélte Orbánt: ez az oltás nem csak egy szúnyogcsípés

Zacher Gábor nem kímélte Orbánt
Kép forrása: MTI

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos nem kímélte a Stadionok Géniuszát, elmondta, mit kellene tennie ahhoz, hogy a magyarok egészségesebbek legyenek.

„Magyarországon az átlag egészségügyi kultúra a béka feneke alatt van” – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor az RTL Portré című műsorában. A toxikológus-mentőorvos szerint a magyar egészségügyi adatok kevésbé ismertek a lakosság körében.

„Ne keressük az Origón, sem az M1-en, a Kossuth Rádió sem szokott nagyon nyilatkozni arról, hogy az egymillió lakosra vonatkoztatott covidos halálesetek szempontjából Magyarország a negyedik legrosszabb a listán. Peru, Észak-Macedónia és Bulgária után rögtön mi jövünk.” Zacher szerint a negatív rekordhoz valószínűleg hozzájárultak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések is, de legfőképpen az, hogy a kormány kevesebb figyelmet szentel a megelőzésre. A toxikológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk

– fogalmazott Zacher.

Pedig az emberek szerinte az információhiány miatt nem járnak el szűrésekre – valószínűleg ezért lehet az is, hogy itthon tízszer annyi nő hal meg méhnyakrákban, mint Finnországban.

Zacher Gábor szerint az alkoholizmus már hungarikum lesz lassan

A statisztikák szerint legalább 800 ezer alkoholista él ma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nincs olyan család, ahol ne lenne alkoholfüggő. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg sokkal több problémát okoz az alkohol-, mint a kábítószerfüggőség.

„30 ezren halnak meg évente az alkoholtól, és hatvanan kábítószertől” – érzékeltette a különbséget a toxikológus. Hozzátette: „attól nem lesz senki alkoholista, hogy egyszer berúg, és a kórházba kerül”.

Zacher Gábor szerint a magyaroknak az elhízott miniszterelnökünk tudná a legjobb példát mutatni.

„Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna” – mondta Zacher. A toxikológus szerint, ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna. Számos komoly betegség megelőzhető lenne ezáltal, ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

Orbán azonban alapvető élelmiszerként mutatja be a pálinkát, és homáros teletálat zabál. Nekünk ez marad a követendő példa.

loading...