Jelentős változás jöhet a B jogosítványnál

Titokban készít új KRESZ-t a kormány

Fontos változás jöhet a B kategóriás jogosítványnál. Az Európai Unió olyan irányelven dolgozik, amely szélesítené az ilyen vezetői engedéllyel rendelkezők lehetőségeit.

A Német Autóklub, az ADAC értesülése szerint az EU azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek. Amennyiben minden a terv szerint megy, az irányelvet minden EU-tagállam könnyedén át tudja majd ültetni a saját nemzeti szabályozásába.

Az Európai Bizottság azt is tervezi, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésére. A cél az, hogy egy olyan hivatalos dokumentummá alakuljon át, ami a jövőben akár egy alkalmazásban is tárolható. Közúti ellenőrzés esetén pedig mindössze egy QR-kóddal lehetne leolvasni a legfontosabb információkat.

Mindezzel kiválthatóvá válna a hagyományos műanyag alapú kártya.

Jelentős változás jöhet a B jogosítványnál

Az új direktíva változást hozna a sofőrképzés terén is a vezess.hu szemléje szerint:

  • lehetővé tennék, hogy az elméleti, illetve a gyakorlati oktatás két különböző országban történjen;
  • pedig lehetőséget biztosítanának a szimulátorok gépjármű-vezetői képzésben történő oktatására.

Szintén új elem, hogy a balesetek számának csökkentése érdekében kötelező lenne részt venni egy frissítő képzésen a vezetői engedély megszerzése után egy évvel.

Az Európai Bizottság mindemellett azt szeretné elérni, hogy ha például egy EU-tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor az a tiltás az EU valamennyi tagállamában érvényes legyen az adott vezetői engedéllyel kapcsolatban.

Amennyiben az EU-ban idén sikerül elfogadni a legújabb irányelvet a jogosítványokkal kapcsolatban, akkor sem biztos, hogy a változások még ebben az évben életbe lépnének. Az új szabályozást azonban az EU-tagországoknak is át kellene ültetniük a saját nemzeti jogszabályaikba, így a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők csak jövőre, vezethetnének legfeljebb 4,25 tonna össztömegű járművet.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...