A németek meglépték az árcsökkentést: szégyenbe hozták Orbánt

Orbán Viktor furcsán viselkedett Putyin társaságában
Kép forrása: MTI

Jelentős mértékű árcsökkentést jelentett be Németország nyugati részének egyik legnagyobb városi közműszolgáltatója. A több százezer ügyfelet kiszolgáló Entega bejelentéséről az MTI írt. A cég az erről szóló sajtóközleményben úgy fogalmaz:

április elsejétől 27 százalékkal, kilowattóránként 42,08 centre csökken a villamos energia alapellátási díja. A gáz ára 36 százalékkal, kilowattóránként 13,3 centre csökken.

„A jelentősen alacsonyabb beszerzési árakat már most tovább tudjuk adni ügyfeleinknek. Ez az előretekintő beszerzési politikánk eredménye is, amely ügyfeleink érdekeit tartja szem előtt” – idézi a közlemény a vezérigazgatót. A Darmstadtot ellátó vállalat tervei szerint a második félévben várhatóan a nem lakossági áraik is csökkenni fognak.

Az árcsökkentést úgy is kivitelezték, hogy zajlik a háború. Ez csak Magyarországon nem sikerült.

A 700 ezer fogyasztási helyet ellátó cég ügyfeleinek terhei a világpiaci árak mérséklődése mellett az „előrelátó beszerzési politika” révén csökkennek – mondta az Entega igazgatótanácsi elnöke. Az elnök egyben a legnagyobb ágazati érdekképviselet, az energetikai és vízgazdálkodási vállalatok szövetségének (BDEW) vezetője.

Marie-Luise Wolff a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban azt mondta: a világpiacon megmarad a volatilitás. Az árak heves ingadozása állandó, és nem lehet arra számítani, hogy a földgáz ára visszatér a két évvel korábbi, alacsony szintre. Az árak alakulásában döntő szerepe van az ázsiai gazdasági helyzetnek. Így „ha Kína recesszióba kerül, rengeteg földgázunk lesz”, ha pedig fellendül a kínai gazdaság, a földgáz ára is emelkedik majd – mondta.

Az viszont feltételezhető, hogy a megawattóránként 60-80 euró lesz „az új normalitás” a földgáz nemzetközi piacán. Ez ugyan jelentősen elmarad a tavaly nyári 350 euró körüli csúcsértékektől, de a fogyasztók számára így is megawattóránként 100-120 eurót jelent. Átszámolva: ez megawattóránként 40-47 ezer, vagyis kilowattóránként 40-47 forintot jelent.

Az MVM aktuális árakról szóló tájékoztatása (pdf) szerint ma Magyarországon 22,002 forintba kerül egy MJ lakossági piaci áras földgáz. A magyar energetikai szabványok szerint 1 megawattórát 3250 MJ-nak kell átszámítani, így a lakossági piaci árunk 71 506,5 Ft/megawattóra. Ez kilowattóránként 71,506 forintot, napi árfolyamon átváltva 18 eurócentet jelent, csaknem 5 centtel többet az áprilistól érvényes darmstadti áraknál.

Tehát

az Entegánál áprilistól érvényes németországi lakossági gázárak nagyjából 26 százalékkal alacsonyabbak lesznek a magyarországi lakossági piaci árnál. A rezsicsökkentett magyar gázár viszont továbbra is sokkal alacsonyabb, mint a német: kilowattóránként nagyjából 2-2,5 eurócentnek felel meg

– számolta ki a Telex.

Szégyenbe hozták Orbánt, lavinaként hull le a hazugsága

Az MTI híre kitér arra is, hogy Entega az első nagyobb németországi szolgáltatók között van, amelyek nemcsak az új, hanem a meglévő ügyfelek esetében is meglépte az árcsökkentést.

Az energiaszolgáltatók, valamint a pénzügyi és a távközlési szolgáltatók és a biztosítók árainak összehasonlításával foglalkozó legnagyobb német szakportál, a Verivox legutóbbi számításai szerint tavaly augusztus és december között több mint 50 százalékkal csökkent a földgáz új ügyfeleknek szabott ára a térségi – több régiót egybefogó szolgáltatási területen működő – szolgáltatóknál. Egy évi 20 ezer kilowattnak megfelelő mennyiségű földgázt fogyasztó háztartásnak

augusztusban még 8000 euró körüli éves gázszámlával járt, ha a család az egyetemes szolgáltatáson kívüli legolcsóbb ajánlatra szerződött, ez az összeg decemberre 3780 euróra csökkent.

– idézi az MTI a Verivox adatait. Hasonló folyamatok zajlanak a villamos energia piacán is, ahol az új belépő ügyfeleknek járó tarifa alapján négyezer kilowattos évi fogyasztás mellett az októberi 2200 euró feletti csúcsról 1600 euró körüli szintre süllyedt a villanyszámla éves szintre számolt összege.

Orbán Viktor szégyellheti magát: arról hadovál, hogy háborús infláció meg nyomort okozó szankciók, de a németek megmutatták, hogy ez milyen pofátlan hazugság. Az energiaárak csökkennek, a jobb helyeken pedig profitál ebből a lakosság is, Magyarországon miért nem?


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...