Orbán Viktor veszélyt érezhet, Brüsszelbe küldi egyik legerősebb emberét

Kép forrása: europa.eu

Orbán Viktor veszélyt érezhet: már Navracsics Tibor európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25–26-i tárgyalása előtt Brüsszelbe küldi Varga Juditot.

Az igazságügyi szaktárca arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter már Navracsics érkezése előtt tárgyal az EB tagjaival a Magyarországtól igényelt igazságügyi vállalásokról.

Navracsics Tibor európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25–26-án tárgyal Brüsszelben Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram felfüggesztéséről Johannes Hahn költségvetési és igazgatási, valamint Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúrért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal.

Navracsics Tibor az ATV Start című műsorában elmondta, a korábbi tárgyalások során az alapítványi egyetemek kuratóriumai, és az ezzel kapcsolatos kérdések – nem csak az egyetemi, hanem általában a közérdekű alapítványok kuratóriumai tagsága – felmerültek mint összeférhetetlenségi kérdés.

A miniszter úgy fogalmazott:

a bizottság felvetette, hogy milyen összeférhetetlenségi szabályokat tudnak alkotni annak megakadályozására, hogy esetleges közbeszerzési eljárásoknál olyan emberek ne lehessenek befolyással egy-egy olyan ügyre, ahol konfliktus lehet.

Erre a miniszter elmondása szerint két megoldás volt: hivatali összeférhetetlenség és a dinamikus összeférhetetlenség, amiben végül a bizottsággal megállapodtak.

Orbán Viktor veszélyt érezhet, Brüsszelbe küldi erős emberét
Kép forrása: AFP

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg fognak állapodni a Bizottsággal, de még mindig nem biztos az EB álláspontjában. Szerinte csak az a kérdés, hogy ha a Bizottság szerint miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén, akkor hol húzzák meg a határt.

Navracsics Tibor leszögezte: bízik benne, hogy márciusra meg tudnak állapodni azokban a kérdésekben, amelyek tisztázzák az Erasmus-ügyet. Elmondása szerint nem egy tárgyalás várható, hanem tárgyalássorozat indul.

Mint ismert: az Európai Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+, valamint a Horizont Európa keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványok tartanak fenn.

Orbán Viktor veszélyt érezhet, ha úgy gondolja, hogy Varga Juditot is Brüsszelbe kell küldeni még Navracsics Tibor felelős miniszter érkezése előtt. Ekkora a baj?


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...