Figyelmeztetés: a hagyma miatt kerülhetnek nagy slamasztikába a magyar internetezők

Hagyma vagy valami más?

„Ezért hasznos télen a hagyma” – ilyen és ehhez hasonló feliratokkal találkozhatunk internetes hirdetésekben. A szövegezés mellett a legtöbbször egy vöröshagymát ábrázoló, vagy azt épp késsel szeletelő jelenet látható. Ne kattints rá, mert egy oltári nagy átverésről van szó!

Korábban az Ellenszél beszámolt róla, hogy sok átverésen alapuló hirdetést láthatnak, amelyek fenyegető üzeneteket tartalmaznak, főleg idős embereket ábrázolva. Például: “Elveszik a nyugdíjad, ha nem töltöd ki ezt az űrlapot” vagy “minden nyugdíjasnak kevesebb pénze lesz, ha ezt nem csinálja meg”. Az ilyen és ehhez hasonló hirdetések mind-mind átverésen alapulnak. Sokszor megtévesztésig hasonlóan néznek ki a kattintás után az oldalak, mint némely népszerű hírportál. Valójában pedig adatokat halásznak, jelszavakat és bankkártya-adatokat akarnak kicsalni az idősekből.

Egy másik cikkünkben pedig újabb trükköt lepleztünk le. Itt a csalók a rizs állítólagos veszélyességére hívják fel a figyelmet. Valójában azonban hiába kattintunk, semmilyen tanulmányt nem tárnak elénk, csak termékeket árulnak. Rosszabb esetben pedig akár interneten terjedő vírusokat is terjesztenek.

Olyan hirdetések is feltűnhetnek, ahol kardiológus professzor fotóját mutatják azzal a szöveggel, hogy új, egészségügyi áttörést talált fel a képen látható férfi. Ezek a hirdetések kamu gyógyászati termékeket adnak el, gyógyulást ígérve. Sok nyugdíjas sajnos pórul járt már.

Sajnos a hirdetéseket a Google automatikusan generálja, és bár az Ellenszélen komoly munkát fektetünk a megtévesztő ajánlatok kitiltására, a csalók mindig egy lépéssel előttünk járnak, és új, általunk még nem moderált webhelyekről töltik fel az átveréseket.

Megmutatjuk, hogy néznek ki ezek a hagymás hirdetések:

Amikor tehát ilyet látunk, a legjobb, ha nem akarjuk megtudni, hogy miért hasznos a hagyma, hanem inkább továbbgörgetünk. 

loading...