Újabb figyelmeztetés a nyugdíjasoknak: így akarják átverni az időseket – légy résen Te is

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Az Ellenszél korábban beszámolt róla, hogy a nyugdíjasoknak szóló, csaló hirdetésekkel próbálják lépre csalni a magyar időseket. Mindez sokkal veszélyesebb, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Ezeket a hirdetéseket ugyanis a weboldalak nem tudják rögtön kitiltani, ugyanis sok-sok helyről regisztrálnak újra. Próbálunk lépést tartani velük, de egyre trükkösebbek lesznek.

Sokféle átverésre építő hirdetést láthatnak, amelyek fenyegető üzeneteket tartalmaznak, főleg idős embereket ábrázolva. Például: “Elveszik a nyugdíjad, ha nem töltöd ki ezt az űrlapot” vagy “minden nyugdíjasnak kevesebb pénze lesz, ha ezt nem csinálja meg”. Az ilyen és ehhez hasonló hirdetések mind-mind átverésen alapulnak. Sokszor megtévesztésig hasonlóan néznek ki a kattintás után az oldalak, mint némely népszerű hírportál. Valójában pedig adatokat halásznak, jelszavakat és bankkártya-adatokat akarnak kicsalni az idősekből.

Új módszerekkel próbálkoznak a csalók

Ezúttal „a rizs veszélyességéről” feliratú hirdetésekkel árasztották el a weboldalakat, egy tál rizst ábrázolva, azt sejtetve, hogy egy új tudományos kutatás kimutatta, hogy a rizs veszélyes. Amikor erre a hirdetésre kattintunk (vagy okostelefonon, az ujjunkkal rányomunk) rögtön egy olyan oldalon találjuk magunkat, ahol vírussal akarják megfertőzni a készülékeinket, vagy el akarják lopni az adatainkat, jelszavainkat, kártyaadatainkat.

Ugyanez történik akkor, amikor hamburgereket és más ételeket mutatnak nekünk, azzal a szöveggel, hogy „ezeket az ételeket kerüld el” – szintén ugyanarra a hamis oldalra visz minket, ha rákattintunk.

A legtöbbször előforduló csalás mégis az, amikor „nyugdíjemelést” ígérnek pénzt számoló, mosolygó idős emberekkel, vagy „magas infláció” felirattal tesznek ki egy magyar zászlót. Mindezzel a nyugdíjasoknak akarnak hamis látszatot keltő üres ígérettel imponálni, a szándékuk azonban egészen más.

Amikor ilyet látnak, SOHA NE KATTINTSANAK! Kérjük, figyelmeztessék ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat is ennek a tájékoztató cikknek a megosztásával! Köszönjük!

Jabronka Richárd
Ellenszel.hu

 

loading...