Az agrárminiszter elárulta egy interjúban, hogy mikor vezetik ki az árstopot

agrárminiszter
Kép forrása: MTI

Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjút, amelyben elárulta, milyen feltételei vannak annak, hogy megszüntessék az intézkedést. Sajnos a fideszes politikusoktól megszokott propaganda-szöveget kaptuk tőle, abból is a rosszabb fajtát. A miniszter ugyanis terel és nem fejti ki az igazság minden részletét.

Az agrárminiszter a Fidesz képzelt ellenségét, a brüsszeli szankciókat hibáztatja

„Amennyiben a fogyasztói árak emelkedése kezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést. Ehhez az kellene, hogy a szankciós politikát fejezze be Brüsszel” – jelentette ki a miniszter, aki szerint egyébként azért volt szükség az intézkedés bevezetésére, mert a korábban már több körben és több termék esetében bevezetett áfacsökkentés nem volt elég hatásos ahhoz, hogy a rászorulók is megfelelő árszínvonal mellett jussanak élelmiszerhez.

Mint fogalmazott: az élelmiszerár-sapka nem is piaci, hanem kifejezetten szociális típusú intézkedés.

„A hatósági árak nélkül a legjobban rászoruló társadalmi rétegek esetében 30 százalékkal emelkednének az élelmiszerköltések, ezt nem lehet hagyni. Ezért a kormány az egyes élelmiszerekre vonatkozó ársapkát meghosszabbította április 30-ig, a további fenntartása, mint mondtam, a szankciós infláció alakulásától függ” – magyarázta.

Azzal kapcsolatban, hogy országszerte tapasztalható ideiglenes hiány a hatósági áras termékekből feltették a miniszternek azt a kérdést is, hogy tart-e esetleg attól, ami a benzinársapkánál történt.

Nagy István szerit azonban ennek elébe mentek azzal a rendelettel, hogy az ársapka mellett biztosítani kell a rögzített árú termékek rendelkezésre állását is. A miniszter azonban azt nem teszi hozzá, hogy ennek van egy felső határa is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a jogszabályban foglaltakat a következőképpen kell értelmezni: a 2021 évi átlagkészletet továbbra is kell tartani. A különbség annyi, hogy most már a jog ereje révén is alkalmazkodni kell a vásárlók nagyobb igényeihez. Az igények felső határa a kétszeres mennyiség.

Ha például háromszor akkora mennyiségben vinnék a vásárlók ezeket az árucikkeket, mint az árstop előtti napi átlag, akkor ezt az igényt már nem köteles kiszolgálni a kereskedő. Ha pedig csak másfélszeres az igény, akkor elég csak másfélszeres mennyiséget tartani, de azt ki is kell szolgálni.

Az Ellenszél korábbi cikkében megmutattuk, hogy mennyire „megbízható” a kormány adott szava. Orbánt egy Mónika show jelenettel buktatták le, amit itt tekinthetsz meg. 

További cikkeinkért kövesd a Facebook-oldalunkat is!

loading...