Miben rejlik a beton makroszálak sikere?

A beton az egyik legelterjedtebb mesterséges építőanyag, amelynek építészeti alkalmazása az ókori Rómáig nyúlik vissza. Egyik legnagyobb előnye az elérhetősége, hiszen a világ minden táján előállítható a helyi alapanyagokból, ám ennél is fontosabb tulajdonsága a tartósság és a nagy szilárdság, amely betonacél háló erősítéssel, illetve szálerősítéssel tovább fokozható.

A szálerősítésű beton sem új találmány, az 1960-as évek óta használják különböző típusait, a műanyagokat, a karbon-, üveg- és acélszálakat. A lakossági felhasználása még kevéssé elterjedt, de az előnyök megismerésével várhatóan növekszik. 

A beton megerősítésének módjai

A beton megerősítésének hagyományos módszere a betonvas alkalmazása, ugyanis a terhelésre tervezett betonacél háló a beton húzó- és a hajlítószilárdságát növeli, ezáltal alkalmassá teszi különböző épületszerkezetek elkészítésére. A Beton Booster ArmoTec statikai makroszál a betonhoz mixerrel vagy betonkeverővel keverve alkalmas annak megerősítésére, a betonacél háló kiváltására, a beton repedezettségének csökkentésére, kiküszönbölésére. 

A betonkeverékbe vegyített polipropilénből készült, nagy szakítószilárdságú műanyag szálak által növelhető a beton szívóssága, alakíthatósága, így tartósabb, erősebb lesz a végeredmény. A szálerősítésű beton számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos betonacél hálóval erősített betonnal összehasonlítva. 

Miért előnyös a szálerősített beton?

A műanyag szálakkal erősített beton előállítása az alapanyagnak köszönhetően jóval olcsóbb, élőmunkát nem igényel, szemben a vasbetonnal, amelynek gyártása szakmunkát, tapasztalatot igényel, ezért rendkívül költséges, továbbá a helyigénye nagy, így a szállítása is drága. 

Egy átlagos terhelésű, 10 m³-es betonozási munkához csupán 30-40 kg makroszálra van szükség, így a szállítási költsége is elhanyagolható, szemben az ugyanilyen nagyságú betonfelület 500 kg-os betonacél szükségletével. 

A szálerősítésű beton szívósabb és tartósabb, ezáltal nullára csökkenthetők a vasbeton esetében komoly nehézségeket, akár a szilárdság csökkenését okozó, a kötés alatti zsugorodásból adódó repedések. 

A makroszálak előnyei a lakossági felhasználásban

A repedések révén a vasbetonnál megnő a korrózió veszélye, amely a beton minőségére és esztétikájára, nagyobb repedések esetén a használhatóságára is negatív hatással van. A makroszálakkal ennek az esélye megszűnik. 

A szálerősítésű beton csak teherelosztó szerkezetek esetén, illetve repedésmegelőzésre alkalmas, statikai tartószerkezeteknél a betonacél kiváltására csak statikus bevonásával, a számítások elvégzése után, kedvező eredmények esetén van mód. 

Házilagos bekeverése betonkeverővel, az előírások betartásával könnyen megoldható. Alkalmas lehet járdák, aljzatbetonok, padlók, kocsibeállók, talajon fekvő lépcsők, aknák, könnyűszerkezetes épületek lemezalapjának készítésére, zsalublokkok kitöltésére felújítás vagy új építés során.

Környezetvédelmi szempontból is kedvezőbb megoldást jelent, mint a vasbeton.

loading...