Sebészi pontossággal csapott le az EU: ez fájni fog Orbánéknak

Fotó: Ellenszel.hu

Pontosan célzott az Európai Bizottság: azoknál az uniós programoknál javasolta a Magyarországnak járó támogatás felfüggesztését, melyeket átsző a politika. Ezek közül az egyiknél már több százmilliárdos előlegeket utalt ki a kormányzat. A szakminisztérium azt ígéri, ez a gyakorlat folytatódik majd a többi esetében is, függetlenül a források egy részének felfüggesztésétől.

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Csehország hétfőn későn este bejelentette, hogy mind a négy, Magyarországot érintő vitás kérdésben megállapodásra jutottak az EU-hoz akkreditált nagykövetek.

Magyarország eredetileg december 19-éig kapott határidőt, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében végrehajtsa a vállalt közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedéseket. Aznap ülésezik a tagállamok képviselőit tömörítő Európai Tanács, amely hivatalosan jóváhagyhatja a 2021-2027-es uniós ciklus felzárkóztatási (kohéziós) forrásai egy részének felfüggesztését, amint azt az Európai Bizottság javasolta. A bizottság két döntési lehetőséget ajánlott a Tanács számára:

  • a kohéziós forrásokhoz hozzárendelt nyolc magyar operatív program közül három – a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) Plusz és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) Plusz – esetében a kötelezettségvállalási keret 65–65 százalékát függesszék fel. Ez együttesen 7,5 milliárd eurót, vagyis kicsit több mint 3000 milliárd forintot jelentene.
  • A Tanács emellett dönthetett volna úgy is, hogy mindhárom érintett operatív programot blokkolja. Ez azt jelentené, hogy a teljes, hét évre szóló felzárkóztatási keret 52 százalékát, 11,36 milliárd eurót (több mint 4600 milliárd forintot) függesztenek fel.

A hétfő esti megállapodás alapján a felfüggesztett összeg a bizottsági javaslatnál kevesebb, körülbelül 2500 milliárd forint (6,3 milliárd euró) lesz, a három említett operatív program 55 százaléka.

A bizottság tudta hová kell nyúlni

A három forrásfelfüggesztéssel fenyegetett operatív program előző ciklusbéli verziói (a TOP, a KEHOP és az IKOP) sok kiemelt projektet, jellemzően nagyobb állami és önkormányzati pályázatokat tartalmaztak. Ez a terület mindig is a pályázati szektornak azt a részét képezte, mely központi befolyás alatt állt, és vonzotta a nagypolitikához közel álló szereplőket. Ez az új ciklusban is hasonlóan alakul az újabb operatív programok esetén. Vagyis az Európai Bizottság tudatosan választotta ki a TOP Plusz, a KEHOP Plusz és az IKOP Plusz programokat, ezek érintettek a nagy közbeszerzésekben, amelyeket gyakorta egyetlen szereplő nyert meg – értékelt lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Ezzel szemben például a GINOP „radar alatti területnek” nevezhető, ennél jellemzően az államtól távol álló magánvállalkozások, kkv-k igényelnek kisebb összegű, legfeljebb néhány száz millió forintos támogatásokat, egyebek közt gépbeszerzésre vagy üzemcsarnok-építésre. Visszaélések persze itt is előfordulhatnak, de csak kisebb volumenben. Ugyanez elmondható a további négy operatív programról is – tette hozzá.

A GINOP Plusz esetében már nem csak az előlegkifizetések jelentek meg, hanem rengeteg a lezárt, befejezett projekt is, miközben a TOP Pluszos projekteknél csak az előlegeket fizették ki, de még egyetlen beruházás sem indult el. A magánvállalatok jellemzően gyorsak a megvalósításban, nem két-három éves projekteket futtatnak, mint az önkormányzatok, hanem akár fél, háromnegyed év alatt az egész beruházást megcsinálják.

A szakember úgy számolt: amennyiben a három célba vett operatív program keretének 35 százalékához hozzájut a kabinet jövőre, akkor is zavartalanul ki lehet írni az összes pályázatot. Végül azonban ennél is több, 45 százalék érkezhet. A járulékos veszteség inkább a lassúságban nyilvánulhat meg, azaz időbeli csúszás lesz érzékelhető a kiírásoknál.

A felfüggesztésben nem érintett pályázatoknál már 2023 január-februárjában el lehet indítani a kiírásokat. Márciustól beindulhat a nagyüzem, április és július között pedig már tömegesen be lehet fogadni a pályázatokat. Ezzel szemben a KEHOP és az IKOP Plusznál csak március-április környékén kezdődhetnek a kiírások, és akár az őszig is eltarthat, mire nagyobb tömegben érkezhetnek a beadások. Mivel itt a társadalmi egyeztetés, az elbírálás és a hiánypótlás is átfutási időt igényel, további fél-háromnegyed évig várniuk kell a döntésre a pályázóknak. Addig az Európai Unió nem fog utalni.

Még jövőre sem jönnek EU-s pénzek

Essősy úgy becsüli, 2023 során még nem lesz lehetőség sok pénzt lehívni Brüsszelből. A számlák kiküldése csúszni fog, míg a kifizetett számlák összege csak 1000 milliárd forint körül alakulhat. A nagy boom 2024-ben jöhet, amikor már több ezer milliárdot hívhat le az ország. Mindezt fűteni fogja, hogy önkormányzati választás lesz, amikor a mindenkori kormánypárt arra törekszik, hogy eredményeket mutasson fel.

Ez az alapforgatókönyv azonban bizonytalan lábakon áll. Az uniós forráselosztást várhatóan folyamatosan monitorozni fogja az Európai Bizottság. Amennyiben a jövő év második felében vagy 2024-ben sor kerül az ellenőrzésekre, és a Bizottság problémákat talál az elszámolásnál, akkor a felfüggesztések, pénzmegvonások újra napirendre kerülhetnek.

Ha viszont a kormány tartja magát a vállalásokhoz, rendszerezettebbek és sokkal hatékonyabbak lesznek a költések. Az átláthatóságnak és az antikorrupciós lépéseknek köszönhetően rengeteg pénz felszabadulhat, és például az útépítéseket, főtér-felújításokat akár 30 százalékkal olcsóbban meg lehet oldani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a csúszásnak lehet pozitív hozadéka is: a felpörgetett építő ágazat az év elején konszolidálódik mind az árak, mind a kapacitások terén, ami hozzájárul az EU-támogatások hasznosulásában.

loading...