Megegyezett Magyarországgal az EU

Fotó: Ellenszel.hu

Az EU-hoz akkreditált nagykövetek elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben, a döntések végleges jóváhagyása majd írásbeli eljárással történik. Így a nagykövetek jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot.

A pontos részletek még nem ismertek. Kérdés például, hogy a globális minimumadó alól Magyarország kap-e bármilyen felmentést vagy kedvezményt. Azt viszont egymástól függelten forrásokból úgy tudja az EUrologus, hogy a korrupciós kockázatok miatt befagyasztani szánt magyar forrásokat csökkentik. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik.

Nincs ugyanakkor még végleges megegyezés a kilencedik uniós szankciós csomagról, ennek azonban az EUrologus információi szerint nem magyar vétó az oka, hanem egyes pontokon más tagállamok vitáztak.

loading...