Gyurcsány Ferenc: Fehér zászló a Karmelita felett

Kép forrása: MTI

Fehér zászló a Karmelita felett

Kofa lett a kormányfőből. Árus. Az állítólagos magyar nemzeti érdek és saját, illiberálisnak hívott rendszerének szatócsa. 

Pénz kellene. Nagyon gyorsan. A megtámadott Brüsszeltől. Hónapok óta folyik a vita arról, hogy milyen feltételekkel kaphatunk végre valamennyit. 

Kellene gyors és szabad pénz. Amit bármire költhetünk. Ez az úgynevezett Helyreállítási Alap pénze. Meg jöjjenek a kohéziós pénzek, azok, amelyre pályázni szoktak cégek, önkormányzatok, civilek. A két csomag együtt nagyjából 7.400 milliárd forint. 

Ezek a pénzek nem jönnek. Mert az EU szerint Orbánék ellopják. 

Közben zajlott két, az előzőektől független vita is: az EU közös, Ukrajna támogatását biztosító hitelfelvételéről, valamint a nagyvállatok globális minimumadójáról. A kormányfő hetek óta komoly ábrázattal szajkózta, hogy Magyarország nemzeti érdeke, hogy nemet mondjon ezekre, mert ezek a javaslatok elvileg is  elfogadhatatlanok, mivel sértik a nemzeti szuverenitást. 

Nem, nem soha – harsogta. 

Aztán tegnap éjjel mégis. Nincs orbáni ellenkezés, nincs vétó, bólogatás van, egyetértés. Lesz közös hitelfelvétel és lesz globális minimumadó. 

Miért? Mert Orbán megalkudott. Lemondott nemzeti érdeknek mondott meggyőződéséről, elvekről, hogy kapjon egy kis pénzt. Ráadásul nagyon kis pénzt.

Foglaljuk össze az alku eredményét: 

Mit kapott Orbán?

A pályázható kohéziós pénzek nagyjából 5.000 milliárd forintnyi csomagjából a korábban javasoltnál mintegy 400 milliárddal kevesebbet, nagyjából 2.600 milliárdot zárolnak. Ami pénz jön, az is majd csak évek múlva ér ide. Mert ugye a pályázatokhoz idő kell. Tehát Orbán tudomásul vette, hogy zárolják a pénzek több mint felét, annak összegét lealkudta 400 milliárddal. 

Ennyi. 

Mit adott ezért Orbán?

Tudomásul vette, hogy továbbra sem nyílik meg a gyors és szabad pénz csapja, az úgynevezett helyreállítási pénz. Ez nagyon sok pénz lenne. Nagyjából 2.400 milliárd forint. Ez nem jön. Ahhoz előtte a szuverenitására oly büszke Orbánnak új törvényeket kell hozni. Elfogadta az alkut: pénzért törvényt hoz. Mert az illiberálisnak mondott korrupt önkény rendszere nem illeszthető be az európai közösségbe. 

Feladva korábbi álláspontját, mi több, saját szavai szerint a nemzeti érdeket, elfogadta az EU közös hitelfelvételét és a globális minimumadó bevezetését. 

Azaz összességében azért, hogy 400 milliárd forinttal kevesebbet zároljanak, mint amennyit a múlt héten terveztek, elfogadta, hogy 2.600 milliárd forint zár alatt marad, elfogadta, hogy egyelőre nem jön 2.400 milliárd forint szabad pénz, elfogadta, hogy legyen közös hitelfelvétel, elfogadta a globális minimumadót. 

Hidegen metsző, száraz hópilléket kavaró szél tépi a zászlót a Karmelita tetején. Lobog, lobog fehéren.

loading...