Orbán Viktor hamarosan bejelent valamit

Kép forrása: MTI

Bejelentés hamarosan – írta kedd reggeli Facebook-posztjában Orbán Viktor. A bejegyzéshez csatolt fotón épp aláír valamit a miniszterelnök. Hogy miről van szó, az nem derül ki ebből, a fotóra is csak annyi van írva, hogy: Aláírva!

Adja magát a magyarázat, hogy a magyar kormány és az EU megállapodására utal ezzel Orbán, ami hétfőn született meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden fél tízkor tart sajtótájékoztatót az uniós döntésekről.

Navracsics jelenléte arra utal, hogy ezúttal a magyar uniós pénzekről született hétfői brüsszeli megállapodás lehet a fő téma.

Azzal, hogy a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács, elhárul a veszélye annak, hogy a nagy részét elbukja az ország (ez akkor következett volna be, ha év végéig nem fogadta volna el a Tanács a programot). A gyakorlatban azonban csak azután fér majd hozzá az ország a kerethez, ha előtte a 17 fenti vállalást is tartalmazó, összesen 27 féle szuperfeltételt teljesíti, benne 4 kulcsfontosságú igazságügyi reformmal. Éppen ezért továbbra is az a valószínű, hogy leghamarabb a késő tavaszi-nyári hónapoktól tud ténylegesen forrásokat lehívni majd a kormány a helyreállítási programból, illetve a most felfüggesztési alá kerülő keretből.

loading...