Az Árnyékkormány megtalálta a megoldást: így lehet 500 forint alatt a benzin és a gázolaj ára

Dobrev Klára Árnyékkormánya kétoldalú tárgyalásokon vesz részt Londonban.
Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala.

Az Árnyékkormány szerint világos, hogy az újabb kormányzati megszorításhoz semmi köze nincs sem a háborúnak, sem a szankcióknak, ez a megszorítás Orbán Viktor műve, és az általa okozott helyzetre adott újabb rossz válasz. Ennek súlyos következményei lesznek az egész országra, az emberekre és a családokra, ezzel a megszorítással újabb inflációs lökést fog kapni a gazdaság és csak még tovább fog mélyülni a megélhetési válság. 

Az Árnyékkormány illetékes miniszterei a következő intézkedési tervet állították össze a benzinársapka-kivezetés hatásainak mérséklésére az Árnyékkormány csütörtöki ülésen:

  • Az Árnyékkormány szerint a benzin és a gázolaj ÁFÁ-ját átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásig 5%-ban kell meghatározni.
  • Az Árnyékkormány drasztikusan csökkentené az üzemanyagokon lévő jövedéki adót is a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra.

Ha a kormány a benzin jövedéki adóját 70, a gázolaj jövedéki adóját pedig 20 forintra csökkenti az ÁFA 5%-ra csökkentése mellett, akkor a benzin és a gázolaj ára is 500 forint alá csökkenne.

Az Árnyékkormány szerint a javasolt intézkedésekre a pluszadóbevételről való lemondással (kb. 475 milliárd forint) és a MOL-nál keletkező extraprofit elvonásával lehet költségvetési fedezetet teremteni.

A felsoroltakat a DK frakciója országgyűlési határozat formájában fogja benyújtani a Parlamentnek. 

loading...