Kéri László kiakadt a Klubrádióban: ez aztán erős lett

Kéri László nagyot ment a Klubrádióban. Olyan dolgokat vetett fel, amikre mi magunk is sokszor gondoltunk már.

Orbán hívei is megélték az infláció elszabadulását, a permanens oktatási válságot és most már az áruhiányt is – értékelte a politológus az IDEA Intézet felmérését, amelyből az látszik: az emberek majdnem fele szerint a kormányfő miatt nem kapunk uniós forrásokat.

Az IDEA Intézet által augusztus végén megkérdezett 1800 ember 47 százaléka azt válaszolta, hogy Orbán Viktor miatt nem jutunk hozzá az uniós pénzekhez. 29 százaléknyian vallottak úgy, hogy Orbán kiáll a magyar érdekekért, 12 százaléknyian pedig úgy, hogy a kérdés független a miniszterelnök személyétől. Az eredményt Kéri László politológus segített értelmezni  a hallgatóknak a Megbeszéljükben.

Kéri mindenekelőtt felhívta a figyelmet, hogy a kutatás óta eltelt időszak a Fidesszel szimpatizáló, a Brüsszel-ellenes érveket elfogadók számára is „súlyos negyedév” volt. Ők is megélték az infláció elszabadulását, a permanens oktatási válságot és most már az áruhiányt is. Persze mindenre megvan a fideszes válasz – Brüsszel – de nem csodálkozna, ha a kormányzati alkalmatlanságot és személy szerint Orbán Viktornak a Brüsszelhez fűződő viszonyát nagyon sokan másképp látnák, mint augusztus végén.

A számokat magyarázva megjegyezte: a párthovatartozás nem mindig határozza meg az egyes kérdésekről alkotott véleményt. „Az elmúlt egy-két hónapban készült kutatások például azt mutatják, hogy a fideszes szavazótábor nagy része is elégedetlen az oktatáspolitikával és a pedagógusoknak ad inkább igazat, mintsem, hogy elhinné ezt a sületlenkedést, amit rendre előadnak Rétváritól Gulyásig”.

„Annyira nem lehet hülye a Fidesz-szavazók legelvakultabb része se, hogy bevegye ezt a képtelen marhaságot, hogy Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusbéreket”. Pláne, hogy közben látja, egyébként mi minden egyébre simán telik, amiből többszörösen kijött volna a béremelés.

„El tudom képzelni, hogy december elejére a Fideszre szavazó 2 és félmilliós tábor is nagyon megváltoztatta azt a véleményét, hogy érdemes-e örökké szembeszállni Brüsszellel” – mondta a műsorban.

Forrás: Klubrádió.

loading...