Nyugdíjreform: ha akarjuk, ha nem, jön az emelés

Fotó: Ellenszel.hu

Az EU-s pénzek befagyasztásának hírével egyidőben nyilvánosságra került az is, hogy Magyarország milyen, átalakításokra, megszorításokra készül az úgynevezett helyreállítási terv keretében.

A portfolio.hu elemzéséből kiderül, hogy Budapest a reformcsomag részeként – sok egyéb mellett – ígéretet tett a nyugdíjrendszer „megreformálására” is.

Mit is fog ez jelenteni?

Az Európai Bizottság szakértőinek elemzéséből kiderül, hogy a magyar kormány által benyújtott helyreállítási tervben olyan reformcélok szerepelnek, amelyek „a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát” biztosítják.

Hogyan lehetséges ez? A munkában töltött évek meghosszabbításával, vagyis a nyugdíjkorhatár kitolásával, az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok járadékának rendezésével, az úgynevezett „kiegyensúlyozó mechanizmusok bevezetésével”.

A Portfólió elemzése szerint tehát jön a nyugdíjkorhatár emelése. Ezek szerint mégsem akkora gazdasági csoda zajlik a szemünk előtt Magyarországon. Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 10 év múlva? 80 év?

Valahonnan pótolni kell azt, ami Orbánék korrupciója miatt elfolyik. Jöhet tehát az újabb nyugdíjmegszorítás.

 

loading...