Debreczeni József: „az EU győzni fog az Orbánnal folytatott hatalmi harcban, Orbán a gyengébb”

Tücsköktől féltik a magyarokat
Kép forrása: AFP

Debreczeni József rendszerváltó politikus a közösségi oldalán írt arról, hogy miért látja Orbán vesztét az EU-val szemben. Bejegyzését a Deutschlandfunk nevű portál alapján tette közzé, ezt változtatás nélkül közöljük:

Az Európai Unió győz majd az Orbánnal folyó hatalmi harcban – szögezte le kommentárjában a sok nyelven sugárzó német műsorszóró…

Orbán mostanra nyakig a vízben van, mindenekelőtt pénzügyi tekintetben. Csavargatott az igazságszolgáltatás függetlenségén, megpiszkálta a tudományos és a sajtószabadságot, és manipulálta a választási törvényt. Mindennek az volt a kizárólagos célja, hogy érinthetetlen, mert leválthatatlan rezsimet építsen ki, az pedig ahhoz volt szükséges, hogy megtömje a saját és a kegyencei zsebeit. Ehhez Orbánnak bármilyen eszköz megfelelt, a kisebbségek elleni uszítás és még a nyílt antiszemitizmus is.

Az EU ezt ölbe tett kézzel nézte… Az eredmény: Magyarország ma nem jogállam, és nem is demokrácia. Ugyanakkor az EU tagja, és változatlanul kapja a támogatási milliárdokat. Az EU pedig végre, a szemhunyás, a szemlélődés és az ignorálás évei után végre védekezik, és elzárja a pénzcsapot.

Orbán nem fog tudni a döntést megakadályozó kisebbséget összehozni a tanácsban, mert ahhoz túlságosan sok olyan tagállamba gázolt bele, amelyek korábban nyíltan, vagy nem annyira nyíltan támogatták.

Hajlong Putyin előtt, ezért elfordultak tőle legszorosabb barátai, a lengyel jobboldali nacionalisták. Nyíltan táplálja Nagy-Magyarország szomszédos országok kárára történő visszaállításáról szóló álmokat, és egy groteszk referendum kapcsán kiragasztott plakátokon azzal vádolja az Európai Uniót, hogy bombázza Magyarországot. Az idáig vezető út valamely pontján az EU néhány politikusának elért a tudatáig, hogy nem tréfa, hanem helyzetleírás, ha Orbánt diktátornak nevezik.

Orbánnak már a szájáig ér a víz, főleg pénzügyi vonatkozásban. A gazdaság, amelybe szeret beavatkozni, hanyatlik, az ország nem tudja megengedni magának, hogy enyhítse az energiaárak emelkedését. Az infláció 20 százaléknál jár, a kamatok 17 százaléknál tartanak. Orbánnak elfogyott a kenyérre és cirkuszra fordítható pénze.  

Az EU győzni fog az Orbánnal folytatott hatalmi harcban, Orbán a gyengébb. Édes győzelem lesz: a demokrácia és a jogállamiság győzelme a tekintélyelvűség felett” – írta a szerző.

 

loading...