Ettől falnak megy a hatalom: spontán lezártak egy iskolát, ma országszerte több száz tanár letette a munkát

Fotó: Ellenszel.hu

Ma reggel közel hétszáz tanár kezdte el a határozatlan idejű polgári engedetlenséget, amiért újabb 8 tanárt rúgott ki a Fidesz meghosszabbított csápja, a tankerület. Az Eötvös József Gimnázium tanulói lezárták az intézmény bejáratát ma kora reggel.

A Tanárok a Tanárokért oldal jelezte, hogy eddig összesen 697-en mondták azt, hogy eddig és ne tovább. Ők azok a pedagógusok, akik nem tágítanak, határozatlan munkabeszüntetésbe kezdtek.

697 kolléga, 71 iskola (20 vidék) A tiltakozók listája folyamatosan bővül! Kérjük, itt jelentkezzetek: tanarokatanarokert@gmail.com.

A Veres Pálné, a Karinthy Frigyes, a Vörösmarty és a Kőbányai Szent László Gimnáziumban annyian tagadják meg a munkát, hogy egyáltalán nincs tanítás.

Ezúttal túl messzire mentek, a tanárok tömegével elégelték meg azt, hogy el akarják hallgattatni a tiltakozókat. Sokan jelképesen leragasztott szájjal tüntetnek.

Kunth Barbara az egyik tiltakozó, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára az alábbi bejegyzést tette közzé:

„Bevallom, sosem akartam tanár lenni. A tudományok, a rácsodálkozások és a gyerekek érdekeltek. A kettő találkozása mégis egy olyan tanári út lett, amiben nagyon sokat fejlődhettem, és igyekeztem mások fejlődését is elősegíteni.

Volt tanáromtól, Kaposi Józseftől kaptam a hívást anno, és annyira csodálatos és gazdag kapcsolódásaim voltak, amiknek részei lett számos egykori tanárom. Egy különleges lánc, egy értékközösseg része lehetek, amiért nem tudok elég hálás lenni a sorsnak. 

A Vörösmartyban megtaláltam és megkaptam azt, aki vagyok és aki lehetek. A színháztörténet és magyar tanítással, színházszervezéssel, pályázatok koordinálásával, a 120-160 diák szabadidőszervezésével, szellemi és lelki támogatásával, majd az osztályfőnökséggel minden percben és minden porcikámban a helyemen voltam és vagyok. A kihívások és küzdelmek ellenére mindig pozitív a mérleg: ez az út, amiért megéri ennyi fáradtságot, áldozatot hozni.

A tegnapi nappal nyolcadmagammal mégis a határozatlan polgári enegedetlenséget írtuk alá, mert elfogadhatatlannak tartjuk azt az erődemonstrációt, amellyel ignorálják azokat a problémákat, amelyek minket és másfél millió fiatalt is megfojtanak. Nem tudunk és nem akarunk tovább ilyen légkörben, ilyen feltételek mellett kiszolgálói lenni egy rendszernek, miközben a diákok felé folyamatosan tompítunk, a házon belül oltjuk a tüzet. 

Kérjük és követeljük a 110 ezer pedagógus képviselőivel való azonnal tárgyalások megkezdését, az érdemi párbeszédet, a konstruktív oktatási jövőkép kilalakítását!

Tudjuk, ennek megoldása nem 2 napot vesz igénybe, akár hónapokat, éveket, de oktatás nélkül nincs jövő! És mi ennek esküdtünk hűséget!

„Tisztelt közönség, kulcsot te találj, mert kell jó végnek lenni, kell, muszáj!” /Brecht/

 

loading...