Egyhónapos sztrájk kezdődött egy budapesti gimnáziumban

Fotó: Ellenszel.hu

November 21-től  a téli szünetig, tehát 2022. december 20-ig tartó gördülő munkabeszüntetésbe kezd az

Eötvös József Gimnázium alulírott 36 tanára.

Tettüket a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola kezdeményezésére indult egész hetes munkabeszüntetés inspirálta, azt szeretnék folytatni.

„LÉGY ELLENÁLLÁS!

Mi, az Eötvös József Gimnázium alulírott 36 tanára a mai napon, 2022. november 21-én hétfőn a téli szünetig, tehát 2022. december 20-ig tartó gördülő munkabeszüntetésbe kezdünk. Tettünket a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola kezdeményezésére indult egész hetes munkabeszüntetés inspirálta, azt szeretnénk folytatni.

Évek óta próbáljuk felhívni a figyelmet az oktatási rendszerünkben tapasztalható hiányosságokra, elégtelen működésmódokra és az ebből fakadó veszélyekre. Az elmúlt 9 hónapban a figyelemfelhívás egyre többféle eszközével – sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, flashmobbal, ülősztrájkkal és így tovább – éltünk, és próbáltunk valódi párbeszédet generálni az oktatásirányítás és a pedagógiai munkát érdemben végző szereplők között. Eredménytelenül, hiszen ez a rendszer továbbra is kezelhetetlenül óriási és feleslegesen bürokratikus, a modern munkaerőpiac valódi igényeit elvétve veszi figyelembe, múlt századi tartalmi és módszertani elemek által meghatározott normák és szabályok mentén szerveződő, korszerűtlen tákolmány. Nem tehetünk mást: ellenállunk.

Ellenállunk, mert nem lehetünk egyenlők a félelemmel, nem gondolhatjuk magunkról azt, hogy nélkülözhetetlenek vagyunk egy olyan helyzetben, amikor az oktatás éppen a végét járja. Azt a tátongó ürességet, ami az oktatás felületén keletkezett, már nem lehet semmilyen ürüggyel, magyarázattal, lózunggal betömni. Ki kell lépni a bozótból! Közösen kell megkeresnünk a tisztást. Nem állítjuk, hogy nincsen veszítenivalónk, és nyilván a kiállásunk, a tiltakozásunk is hozhat drasztikus következményeket maga után, de erkölcsi kötelességünk megtenni mindazt, amit lehet.

Nem vagyunk magunkra hagyva, szülők és diákok állnak sorfalat körülöttünk. Nincs másik út, együtt kell ellenállnunk! Csatlakozz te is! LÉGY ELLENÁLLÁS!”

– írja a Facebookon az iskola egyik tanára.

loading...