Büszkék vagyunk rátok: be akarták olvasztani a fiatalokat a fideszes rémálomba, de ők nem hagyták magukat

Kép forrása: MTI

Bántotta a hatalom csőrét, hogy a színház, a kultúra és a gondolat még mindig szabad Magyarországon, ezért nem titkolt szándékkal felszántották a színművészeti egyetemet. Rendszerszinten zúzták azt porrá, legutolsó csapásként (a járványra hivatkozva,) takarítókkal tessékeltették ki a tiltakozó egyetemistákat.

Erre ők nagyon büszkék. Demeter Szilárdostól, Vidnyánszky Attilástól, Szarka Gáborostól mindannyian végrehajtóként hátradőltek, mint akik jól végezték dolgukat. Orbán kimondta a vezényszót: kontrollálni akarja a színházi- és filmes szakemberek képzését is, magát a gondolatot, a kreatív talajt, a tanári kart, mindent.

A gépezetbe azonban hiba csúszott

Olyannyira leplezetlenül végezték mindezt, hogy Vindnyánszky Attila, az új diri, vagy micsoda ilyesmiket mondott november 15-én:

az SZFE az átalakítás előtt „a liberálisok” „központi bázisa” volt, ahol „utánpótlást képeztek”, ezért is volt „hisztéria” amiatt, hogy „elfoglaltuk” „az egyik utolsó bázisukat”.

„Akik innen kikerülnek, másik hangemet és másik gerincet fognak képviselni” – jelentette ki az átalakított egyetemről, hozzátéve, hogy „a diákok áthangolása nem egyszerű dolog”.

A botrányos kijelentésre reagálva az egyetem 86 hallgatója írta alá a Színház Online folyóíratnak megküldött nyílt levelet, amelyben elhatárolódnak Vidnyánszky kijelentésétől.

„Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését” – írták. Szerintük Vidnyánszky megnyílvánulása csak fokozza a szakmában kialakult feszültséget. „Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival” – írták.

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratközással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – írták.

Orbán és csahosai meg is feszülhetnek, a magyar gondolkodó, művészet pártján álló fiatalságot soha nem fogja magáénak tudni. Egyszerűen azért, mert ilyen a magyar ember. Ha valaki „áthangolással” fenyegeti, nem hagyja magát, és a gondolat, az érzés szabad marad, mert szabad akar maradni.

Büszkék vagyunk az SZFE diákjaira!

 

loading...