Döntött a német parlament: elvennék a magyar uniós támogatást

Kép forrása: AFP

Támogatta a német parlament a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja a Dpa német hírügynökség. A Bundestag csütörtök éjjel fogadta el a határozatot.

A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra felszólította Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”.

Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

„Mindig rossz ízű dolog, amikor a németek fenyegetőzni kezdenek”

– mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter csütörtök este Székesfehérváron a fideszes elitképző Mathias Corvinus Collegium rendezvényén, amikor német álláspontról kérdezték.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Orbán Viktor éppen egy hónapja járt Berlinben, ahol találkozott is Olaf Scholzcal, de a Politico forrásai szerint a magyar kormányfő hűvös fogadtatásban részesült:

konkrétan kellemetlen megaláztatásban volt része a magyar miniszterelnöknek.

Orbán hatalmas pofont kapott Németországból: semmibe vették az Alaptörvényét

loading...