Nagyon kapálózik ellene az Orbán-kormány, de folytatódik az uniós hetes cikkely szerinti eljárás

Varga Judit feljelentésével fenyegetőzött egy végrehajtó
Kép forrása: MTI

Az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás keretében újabb meghallgatás lesz, amelyen a kormány részéről várhatóan Varga Judit igazságügyi miniszter vesz részt – írja a Népszava.

A lap információi szerint az Orbán-kormány ellenzi, hogy vitát nyissanak a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól a miniszteri tanácsban. Mint írják, a magyar érvelés szerint csak az kerülhet napirendre, ami a hetes cikkely szerinti eljárást kezdeményező eredeti EP-jelentésben szerepelt.

A várható vitának nincs meghatározott témája, így szóba kerülhetnek mindazok a problémák, amikről Judith Sargentini írt a 2018-as folyamatot elindító jelentésében. Ilyen lehet például a korrupció, a diszkrimináció, a titkos megfigyelések és az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot érő támadások.

A négy évvel ezelőtti jelentés frissített változatát idén szeptemberben fogadta el az uniós képviselő-testület és megállapította, hogy Magyarországon a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája.

Utoljára idén májusban tartottak meghallgatást a magyarországi jogállamiság helyzetéről az uniós testületben. 

Orbán vasbetonba ütközött: bevethetik az uniós atomot, elvehetik Magyarország szavazati jogát

loading...