Lebuktatta Orbán Viktort a fiatal geológus: minden hazugságával szembesítette a nagyhasút

beteges hazudozó Orbán

Bármennyire is szeretne minden problémát a szankciókra fogni a miniszterelnök, a tények meg a számok makacs dolgok.

A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában így fogalmazott:

„Magyarországnak sikerült elintéznie az egész éves gázellátását, teleraktuk a gáztározóinkat, de másnak ez nem sikerült, mert támogatta a szankciókat.”

A nyilatkozat jól illik a kormány szankcióellenes kampányába, ami minden baj forrásának az Európai Uniót próbálja feltüntetni. Halász Noémi, a Momentum szegedi alelnöke, Facebook-bejegyzésében részletesen cáfolta Orbán Viktor szavait. A geológus a Gas Infrastructure Europe nyilvános adatai alapján ezt írja:

„Ez így hazugság!

  1. A magyar tárolók nincsenek feltöltve.
  2. Nem tároljuk, nem is tudjuk eltárolni az éves fogyasztásunkat fedező gázmennyiséget.
  3. A szankcióknak, amiket Orbán Viktor is minden alkalommal megszavazott, ehhez semmi köze.

Ha a magyar gáztározók töltöttségi szintjét nézzük, akkor az biztosan nem igaz, hogy Magyarország a „szankciópárti” országoknál jobban teljesítene. Október végére a hazai tárolókapacitás 83,43 százalékát töltöttük föl, ami kicsit magasabb, mint a tavaly ilyenkori érték (78 százalék), de európai viszonylatban így is sereghajtók vagyunk:

az uniós tagállamok közül csak Lettországban alacsonyabb a töltöttség szintje, míg Nyugat-Európában mindenhol 90 százalék fölött van – a szankciópárti országokban is!

A helyzet persze ennél bonyolultabb, ugyanis a magyar tárolókapacitás viszonylag nagy, így a mi tartalékaink az éves fogyasztásunk 52 százalékát fedezni tudják. Ezzel szemben sok nyugati országban a magasabb töltöttség is csak fele annyi ideig lesz elegendő. A különbség azonban a gáztározók befogadóképességéből és az eltérő fogyasztásból fakad, nem pedig a szankciók támogatásából.

Orbán Viktornak hasonló hazugságok helyett inkább arról kellene beszélnie, miért van az, hogy miközben folyamatosan zuhan a gáz világpiaci ára, a magyar családoknak még mindig rekordmagas számlákat kell fizetniük!”

loading...