Íme: Itt tartana az ország, ha az elmúlt 12 évben a baloldal vezette volna az országot

Dobrev Klára a DK XII. Kongresszusán elmondott beszédében eljátszott a gondolattal, hogy mi történt volna, ha az elmúlt 12 évben a baloldali kormányok vezetik Magyarországot. Szerinte ma euróval fizetnénk a boltban, és tele lenne az ország szélerőművekkel. Az árnyék-miniszterelnök egy nagy bejelentéssel is készült.

Dobrev Klára beszédében elmondta, hogy Magyarország hatalmas bajban van. Leginkább azért, mert a magyar állam jelenleg gyenge, miután Orbán Viktor és kormánya az utóbbi 12 évben szisztematikusan legyengítette. Ezzel szemben egy erős állam abban ismerszik meg, hogy egy válság idején is képes megvédeni az állampolgárait.

Dobrev Klára szerint a magyar állam ma nem csupán gyenge, hanem nemtörőm is, mert nem törődik az emberekkel.

Az árnyék-miniszterelnök szerint Magyarország egyre gyengébben jön ki a válságokból. Erre példaként hozta fel, hogy a koronavírus-járvány idején tovább gyengült hazai egészségügyi ellátás azóta sem tért magához, illetve ma ott tartunk, hogy tovább csökkent a magyarok uniós összehasonlításban eleve alacsony születéskor várható élettartama. Mindez az állam gyengeségének ékes bizonyítéka.

A DK EP-képviselője azt szintén a gyenge állam jellemzőjének tartja, hogy:

Az árak az egekben, a bérek a pokolban.

Vagyis az épp kibontakozóban lévő válság is élesen rámutat, hogy mennyire gyenge a magyar állam. Példaként arról beszélt Dobrev Klára, hogy a kormány jelenleg egy lépést sem tesz, hogy megvédje a magyar munkahelyeket és a kkv-kat.

Nem a háborúk és a szankciók, hanem a rossz kormányzás gyengítette meg Magyarországot – mutatott rá Dobrev Klára. 2010 és 2020 között soha nem látott gazdasági növekedést tapasztalhattunk világszerte, akárcsak Európában. Ennek megfelelően, gyakorlatilag ellenőrzés nélkül áramlottak is az uniós források Magyarországra. „És ennek az lett az eredménye, hogy az oktatásunk és az egészségügyünk is romokban” – fogalmazott az árnyékminiszterelnök.

A DK árnyék-miniszterelnöke azt külön kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és kormánya az elmúlt 12 év alatt tudatosan, előre megfontolt szándékkal gyengítették a forintot.

Mi lett volna, ha..

Egyórás beszédében Dobrev Klára eljátszott a „mi lett volna, ha” gondolattal is. Mi történt volna, ha Orbán Viktor és a Fidesz helyett baloldali kormányok vezetik Magyarországot. Íme a lista:

  • 2014-2015 környékén be tudtunk volna lépni az eurózónába;
  • nem értéktelenedik el a magyarok fizetése és vagyona 20-25 százalékkal az utóbbi években;
  • ma Magyarország hivatalos fizetőeszközével, az euróval fizetnénk a boltokban;
  • befejezik, valamint folytatják és más épülettípusokra is kiterjesztik a panelfelújítási programot;
  • ennek eredményeként mára több mint félmillió magyar lakás és más típusú lakóépület lenne felújítva, amely jóval kisebb gázfelhasználást így rezsit eredményezne a magyar családoknak;
  • ezáltal jóval kisebb lenne Magyarország energiafüggősége is;
  • ők tovább vitték volna a megújuló energia, a napelem és a szélenergia programot is;
  • ma mi lennénk Kelet-Európa leginkább energiafüggetlen állama.

Összességében a mostani válság töredékét éreztük volna meg, ha a baloldal kormányozza az utóbbi 12 évben az országot – jelentette ki Dobrev Klára. Ugyanakkor az árnyék-miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a természetesen a baloldali kormányok alatt is fordultak volna elő hibák és félrecsúszások.

Nem hiszem, hogy utolértük volna  Ausztriát, de nem is csúsztunk volna le Bulgária mellé

– összegezte gondolatmenetét Dobrev Klára.

loading...