Parragh: Nem fogjuk támogatni az uniós minimálbért, mert kell az olcsó magyar munkaerő

Parragh ismét megszólalt, most képviselőket hülyézett le
Kép forrása: MTI

Nem fogja támogatni az uniós minimálbért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), mert az egy versenyképességi előny elvesztését jelentené – jelentette ki a Népszava tudósítása szerint Parragh László, az MKIK elnöke a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián.

„A versenyképességünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amíg az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható”

– fogalmazott az Orbán Viktor egyik fő tanácsadójaként is ismert kamarai elnök.

Ma már nem mi hozzuk be az olcsó szlovák munkaerőt, hanem az olcsó magyar munkaerő megy ki Szlovákiába, Romániában, főleg a Partiumban ma már a munkaerő ára magasabb, mint nálunk Kelet-Magyarországon, tette hozzá.

Az Európai Parlament nemrég fogadta el az uniós minimálbérről szóló irányelvet, amelynek lényege, hogy a tagállamoknak a helyi költségeket és bérszinteket figyelembe véve garantálniuk kell a tisztességes megélhetést biztosító minimálbért. A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban a bruttó átlagbér 497 200, a bruttó mediánbér pedig 402 200 forint volt. Ez alapján a minimálbérnek 241- 248 ezer forint körül kellene lennie. Jelenleg a bruttó minimálbér azonban csak 200 ezer forint, ami a jelenlegi 410 forintos euróárfolyam mellett 488 eurót ér, amivel már csak Bulgáriát előzzük az unióban.

Parragh László szerint azonban Magyarországon az elmúlt években lényegesen gyorsabban nőttek a bérek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység, ezt pedig nem bírja sokáig egy gazdaság. Ha a béremelések költségét nem tudják kitermelni a cégek, elbocsátják a dolgozókat. Azt is közölte: nem értenek egyet azzal sem, hogy a minimálbér adómentes legyen.

loading...