A Fidesz készen áll a Brüsszel elleni keményebb fellépésre

Kép forrása: EPA

Ha nem kapjuk meg a koronavírus-válság enyhítésére szóló helyreállítási program pénzeit, akkor megvétózhatjuk azt az újabb közös adósságfelvételre épülő tervet, ami az energiaválság kezelésére szolgálna

– lengette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a brit The Telegraph által írt körkép szerint.

A hvg360 szemléje szerint a brit lap tudósítója számos kormánypárti politikust megszólaltatott Budapesten, köztük Orbán Balázst is, aki a jogállamisági viták miatt egyelőre visszatartott uniós pénzek kapcsán egyrészt sugallta a vétót az újabb közös adósságfelvétel tervére, másrészt rögzítette:

Nagy örömmel venném, ha valaki el tudná magyarázni nekem, hogy miért kellene nekünk támogatni egy újabb közös projektet, ha nem kapjuk meg a pénzeket ebből a koronavírus miatti közös projektből.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn megjelent interjúja után a héten ez már a második magas szintű kormányzati jelzés arra, hogy a jogállamisági vita végül odáig fajulhat, hogy nem kapja meg Magyarország a 2021-2027-es ciklusra járó 21 milliárd eurónyi támogatási keretet, illetve a helyreállítási program 5,9 milliárdos támogatási lába végleg elveszhet és egyelőre a 9,7 milliárd eurónyi hitelrész beragadna.

A lap egyébként érdemi kifejtés nélkül megjegyzi, hogy a vita akár úgy is rendeződhet, hogy az Európai Bizottság a 21 milliárd eurónyi kohéziós keretből csak „60, vagy 70%-nyi részt ajánl fel Magyarországnak”. Ez úgy történne meg, ha a szóban forgó 3 Operatív Programban komoly felfüggesztést hajthatna végre az Európai Bizottság, amivel a teljes keretünk egyharmada beragadhatna.

A lapnak megszólalt Navracsics Tibor uniós területfejlesztési miniszter is. Neki azt a kérdést tette fel a kisebbségekkel és a melegekkel szembeni elmúlt évekbeli kormányzati lépésekre, illetve a gyermekvédelmi törvényre utalva az újságíró, hogy „megér-e a kisebbségeket védő jogszabály” 27 milliárd eurót (ez valószínűleg a 21 milliárdnyi kohéziós és az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási támogatás összege), mire Navracsics úgy válaszolt a cikk szerint: „ez bonyolult kérdés”. Majd arra a kérdésre, hogy szerinte a magyar kormány homofób-e, azt a választ adta, hogy „nem, nem így gondolom.”

Megszólaltatták a cikkben többek között Németh Zsoltot is, a Fidesz egyik alapítóját és az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, aki azt hangsúlyozta:

Nagy szükségünk van minden egyes fillérre, de a mi pénzünkért könyörgünk Brüsszelben.

loading...