Orbán megpróbálja átverni az Európai Bizottságot – A lengyelek is megtették, nagyon csúnya vége lett

Kép forrása: MTI/EPA

Orbán Viktor szánalmas trükkel próbálja megvezetni az Európai Uniót annak érdekében, hogy megnyíljanak a pénzcsapok, és újra jöjjenek a pénzek, aminek egy részét ők újra ellopnák.

Hadházy Ákos tett közzé a Facebookon egy önéletrajzot, ami 

annak a “nagyon független” professzornőnek a férjéhez tartozik, aki egyike annak a “nagyon független” három fős Alkalmassági Bizottságnak, amelyik javaslatot tesz majd a “nagyon független” “Integritás Hatóság” elnökének jelentkezői közül az alkalmasakra. (Akik közül majd a “nagyon független” ÁSZ elnök javaslatára a “nagyon független” Novák Katalin nevezi ki az elnököt.) 

Ha az EU kiszagolja, mi történik a “korrupcióellenes hatóságnál”, nem lesz itt egy euró támogatás sem

A lengyelek nem teljesítették a megállapodást, csúnyán ráfáztak

Az Európai Bizottság minden, Lengyelországnak járó forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt

– mondta hétfőn Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

A G7 cikke szerint ez azt jelenti, hogy Lengyelország a helyreállítási alap után a kohéziós alap még jelentősebb összegű támogatásaiból sem részesülhet egyelőre.

A lengyel helyreállítási tervet a bizottság elsősorban a bírósági rendszer átalakítása miatt nem fogadta el sokáig. Erre végül júniusban került sor – így már csak Magyarország tervére nem bólintott rá az unió –, azután, hogy a parlament megszüntette a legfelsőbb bíróság politikai kinevezettekkel feltöltött fegyelmi kamaráját. Ám a lengyel terv elfogadása sem jelentette azt, hogy rögtön lehívhatják a támogatásokat.

A Bizottság ugyanis a források folyósítását feltételekhez kötötte, és amíg a lengyelek nem teljesítik az összeset, a pénz sem jön. Márpedig Brüsszel szerint hiába szűnt meg a fegyelmi kamara, annak tagjai – akár bírói előélet nélkül – ezután is beülhetnek a legfelsőbb bíróságba, így szerepük lehet a fegyelmi ügyek elbírálásában. További kifogás, hogy a vitatott módon eltávolított bírák nem kapták vissza automatikusan az állásukat.

A vita idáig elvileg csak a helyreállítási alap 35 milliárd eurójáról szólt, a bizottság mostani bejelentése szerint azonban bizonytalanná vált a kohéziós alap támogatásainak lehívása is, ami több mint kétszer akkora összeg, 76,5 milliárd euró.

Jó lesz, ha Orbán Viktor alaposan megvizsgálja azt, ami most Lengyelország és az Európai Bizottság között történik, hiszen erre a szomorú sorsra juthat Magyarország is, ha nem állítja vissza a jogállamot. Márpedig úgy tűnik, Orbánnak ez esze ágában sincs.

loading...