A medence tényleg téliesíthető?

Ha lassan, de biztosan búcsút kell mondani a finom, meleg és oly sok élményben gazdag kerti pancsolós napoknak, akkor bizony nem árt a szabadban álló medencéről gondoskodni. Igazán megérdemli a törődést ez a remek találmány, hiszen olyan sok kellemes élménnyel ajándékozott meg mindenkit.

Milyen jó volt a nagy melegben sokáig hűsölni benne, és az önfeledt játékok is mosolyt csalnak mindenkinek az orcájára, ha szóba kerülnek. No, de hogyan is érdemes gondoskodnod arról, hogy a következő szezonban is ugyanígy élvezhesd a kerti medence áldásait? Először is azt kell mérlegelned, hogy téliesíthető-e egyáltalán a medencéd?

Sok-sok éven át megbízhatóan szolgál

A Medence Óriásnál beszerezhető merev falú medencék a téliesítésre alkalmas változatok. Ez azt jelenti, hogy kint lehet ezeket a modelleket hagyni a szabadban, és valamennyi vizet is szabad bennük hagyni egész télen át. Persze a megfelelő sorrendben el kell ehhez végezni az előírt téliesítési műveleteket. Ezekkel pedig biztosítani tudják a gondos medencetulajdonosok, hogy sok-sok éven keresztül hűségesen szolgálják majd őket ezek a sok örömöt adó kerti pancsolók. Egyes szakemberek még az évtizedes használhatóságukat sem zárják ki.

Azonban hangsúlyozni kell, hogy ez csak az olyan medencékre igaz, amelyeknek a falát fémből, fémötvözetből készítették. A csak fémkerettel rendelkező modellek erre nem igazán alkalmasak. Ezekből a vizet bizony még a nagy hideg beállta előtt le kell ereszteni a csatornába és majd a következő szezonban ismét fel lehet tölteni frissel.

Ezt érdemes azért a medence típusának kiválasztása előtt szem előtt tartani. Lehet, hogy a felfújható, fémkereten álló modellek olcsóbbak picit, de a fémpalástos medencéknél a téliesítési lehetőség nagyon gazdaságossá teszi a használatot.

Nagyon kifizetődő a merev falú medence

Az uszodatechnikai iparban lezajlott hatalmas fejlődésnek köszönhetően tehát már nagyon sok pénzt megspórolhatnak a fémpalástos medencével rendelkezők hosszabb távon, hiszen a folyóvíz ára is csak egyre feljebb kúszik. Kész haszon, ha a víz nagy részétől nem kell megválni évente. Ma már olyan módszerek és vegyszerek állnak a medencetulajdonosok rendelkezésére, amelyekkel egyáltalán nem bonyolult és drága a téliesítési folyamatot elvégezni. Persze a gépészeti elemeket és a csöveket mindenképpen meg kell óvni a nagy hidegben az azokra leselkedő veszélyektől. Ezeket a darabokat ki kell szerelni és fagymentes helyen kell bizony átteleltetni.

Választás

A fémpalástos medencéknek van még egy hatalmas előnye amellett, hogy téliesíthetők. Ezeket ugyanis akár még a földbe is bele lehet süllyeszteni, így pontosan úgy néznek ki, mint az épített medencék. Erre a felfújható modellek nem alkalmasak. Ha tehát medencevásárlás előtt állsz, és az egyes típusok előnyeit és hátrányait mérlegeled, a téliesíthetőség szempontját is érdemes megfontolnod.

loading...