Olyan „fegyvert” ad Törökország Ukrajnának, amit még az USA sem szállított a háború kirobbanása óta

Az orosz-ukrán háború kitörése óta számos ország küldött már különféle fegyvereket az ukrán csapatoknak, ezek azonban főleg szárazföldi járművek és tüzérségi eszközök voltak. Törökország azonban változtat ezen a legújabb felajánlásukkal:

vasárnap adták át Isztambulban azt a vadonatúj Ada-osztályú korvett hadihajót, amit Ukrajnának szánnak.

A Törökország által fejlesztett, és megépített korvett az előzetes tervek szerint több feladat ellátására is alkalmas lesz: a felderítéstől a légvédelemig, és a tengeralattjárók elhárításáig.

Az Ada-osztály a török haditengerészet legmodernebb hajója. Amennyiben a Hetman Ivan Mazepa elkészül, úgy felszereltségével könnyen maga mögé utasíthatja a fekete tengeren állomásozó legtöbb orosz hadihajót. A közel 100 méter hosszú korvett fegyverzete is felső kategóriás: képes egyszerre két Mk. 46-os torpedót indítani, mely a NATO sztenderd tengeralattjáró-elhárító fegyvere, fel van szerelve az Egyesült Államok, Japán, és Korea által is használt RAM-1 légvédelmi rendszerrel, valamint az ukránok által a konfliktus korai szakaszában bevetett HARPOON hajóelhárító rakétákkal.

Egyelőre nem ismert az, hogy a korvett mikor kerül harckész állapotba, ugyanakkor kérdéses az, hogy Ukrajna megkockáztatja-e a behajózást Odessza kikötőjébe addig, amíg az orosz hadihajók a környéken állomásoznak.

loading...