DK-s győzelem Budán – az árnyékkormány első sikere

Hatalmas győzelmet aratott a DK-s közös ellenzéki jelölt tegnap a II. kerületben. Nagy Eszter az időközi választáson több, mint 60 százalékot kapott. Az ugyancsak DK-s Tompa János, akinek halála miatt kellett megtartani ezt a voksolást, ugyanebben a körzetben, 2019-ben 50 százalékot ért el.

A sikerhez szükség volt a jó és szimpatikus jelöltre, az őt támogató, a kerületben rendkívül népszerű Örsi Gergely polgármesterre, a sok lelkes aktivistára, akik a választás napján is házról házra járva igyekeztek meggyőzni az embereket.

A DK-s győzelem egyúttal a Dobrev Klára vezette árnyékkormány első sikere is. Politológusok, a többi párt vezetői nem győztek arról nyilatkozni, hogy a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya valójában semmi, inkább árt az ellenzéknek, mint használ, meg a szokásos, ezzel járó gyurcsányozás.

Nos, az erősen fideszesnek tartott Budán, a II. kerületben egy DK-s, tehát Gyurcsány Ferenc, és Dobrev Klára támogatását élvező jelölt verte porrá a Fideszt. Ez a győzelem tehát az árnyékkormány sikere is.

Érdekesség, hogy a Márki-Zay vezette mozgalom, és a Jobbik nem támogatta Nagy Esztert – ők a jövőre nézve is megígérték, hogy a DK-t soha, sehol nem támogatják -, a DK-s jelölt mégis győzött. Vagy talán éppen ezért.

Tanulsága a tegnapi budai időközi választásnak a Kutyapárt leszereplése, amely a 2019-es teljesítményhez képest is alul teljesített. Ráadásul indulása a Fidesznek volt segítség a demokrata szavazatok megoszlása miatt.

Meglehet, a Fidesz hatalmas veresége már annak is köszönhető, hogy az emberek kezdik érezni a megélhetési válságot, a rezsipánik már Budán is érzékelhető.

Mindenesetre ez a látszólag pici, de fontos győzelem erőt adhat az Orbán-rendszer ellen harcolóknak, a DK-t pedig megerősítheti abban, hogy jó úton jár.

loading...