Orbán mellette kampányolt, kikapott a választáson Bolsonaro

Kép forrása: MTI

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját a regnáló szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaróval szemben. A szavazatok több mint 97 százalékának megszámlálását követően Lula 47,88 százalékot ért el, riválisa pedig a szavazatok 43,68 százalékát kapta. A szavazásra jogosult 156 millió brazil állampolgár közül 120 millióan voksoltak – azonban több mint 5 millió szavazat volt érvénytelen vagy üres.

Mivel egyik jelölt sem ért el abszolút többséget, október 30-án második fordulóra kerül sor a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között. A két meghatározó elnökjelölt mellett a kisebb pártok és pártszövetségek jelöltjei nem rúgtak labdába, a jobbközép Simone Nassar Tebet és a baloldali Ciro Ferreira Gomes is alulteljesített a közvélemény-kutatásokban várt eredményeikhez képest.

Az éjszaka folyamán sokáig Bolsonaro vezetett, azonban kezdetektől fogva lehetett tudni, hogy számos Lula-párti régióból – főleg a relatíve elmaradottabb északkeleti államokból – lassabban fognak beérkezni az eredmények, több szavazóhelyiségben pedig túlórázni kellett a voksolásra váró tömegek miatt. A baloldali jelölt a szavazatok 70 százalékának összesítésénél vette át a vezetést, de előnye a vártnál szolidabb mértékben nőtt. Apró érdekesség, hogy miközben az Orbán-kormány teljes mellszélességgel kiáll Bolsonaro mellett, addig az elnök a Magyarországon leadott 244 szavazatból csak 44-et szerzett meg, miközben Lula 175-öt.

Vasárnap a brazilok nemcsak a 2023 januárjában hivatalba lépő elnök személyéről döntöttek, hanem az alsóházi képviselőkről, a szenátusi mandátumok harmadáról, a 26 tagállam kormányzójának személyéről és helyi közgyűlések összetételéről is. Bolsonarót nemcsak az töltheti el elégedettséggel, hogy 2018-hoz hasonlóan megint jobban szerepelt az előzetes várakozásoknál, hanem az is, hogy számos tagállamban arattak meglepetésgyőzelmet az elnököt támogató pártszövetség kormányzójelöltjei.

loading...