Egy kiszivárgott jelentésben arról siránkoznak az orosz szakemberek, hogy nagyon fájnak nekik a szankciók

Fegyveres lázadás Oroszországban: Putyin hamarosan beszédet mond
Kép forrása: AFP

Orbán Viktor szemrebbenés nélkül hazudja azt már hetek óta, hogy a szankciók sokkal jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. A valóság ezzel szemben az, hogy Oroszország az összeomlás szélén áll, a szankciók pedig csak az Orbán által gajra vágott magyar gazdaságnak fájnak jobban, nem pedig Európának.

A szankciók működnek! Ez derül ki egy kiszivárgott jelentésből, amit az orosz kormány által felkért szakértők készítettek.

A dokumentum 10 éven át tartó gazdasági visszaesést jósol Oroszországban. A tanulmány szerint az orosz gazdaság helyzete sokkal rosszabb annál, mint amit a Kreml a világgal és az orosz lakossággal elhitetni próbál. A kormányzati tisztségviselők azzal számolnak, hogy nemcsak az ipar kerül válságba, de a mezőgazdasági termelés is csökkenni fog az alkatrészhiány miatt, ami élelmezési problémákat okozhat.

A jelentés egyértelműen kizárja, hogy az Európába irányuló gázszállításokat akárcsak középtávon ki tudná váltani a más térségeket célzó export. Ezért az európai gázkereskedelem leállítása nem pótolható bevételkiesést jelentene az orosz költségvetésnek.

Az orosz nemzeti bank hivatalos adatai szerint az orosz bankok összesen 25 milliárd dollár (10 ezer milliárd forint) veszteséget szenvedtek el a háború kitörése óta. Ez nagyjából ötször akkora összeg, mint amennyit a magyar állam egészségügyi kiadásokra költ.

loading...