Hogyan tesz beteggé minket a manapság tapasztalható stressz és környezeti nyomás?

Szenvedélybetegség, stressz, depresszió, pánikbetegség, szorongás… Ezek a pszichés zavarok manapság több embert érintenek, mint hinnénk. Ráadásul nemcsak a felnőtt lakosság szenved bennük, hisz egyre több például a figyelemhiány-zavarral diagnosztizált gyermek.

A modern társadalmi berendezkedés, az ebből eredő környezeti nyomás hosszú távon nem csupán lelki és pszichés, hanem konkrét testi panaszokat is előidézhet. Ám mivel itt egy ok-okozati összefüggésről beszélhetünk, ezért nagyon fontos, hogy nem elég a tüneteket kezelni, hanem a háttérben álló, a problémát kiváltó tényezőkkel is foglalkozni kell.

Ezt az elvet vallják a Swan Lake Központ rehabilitációs intézetben is, ahol a páciensek kezelése során a betegség kialakulása okainak, körülményeinek felderítésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A psziché és a test egysége

Dr. Máté Gábor híres családorvos, aki több könyvet is írt a betegségek lelki eredetével kapcsolatban. A szakember saját tapasztalataira alapozza azt a tényt, hogy a testet és a pszichét nem lehet különválasztani egymástól. Ahogy azt egy interjúban kifejtette, sok olyan pácienssel foglalkozott, akik például ízületi gyulladással, sclerosis multiplex-szel vagy rákkal küzdöttek. Érdekes módon ugyanazt a mintát látta náluk: mindegyiküknek traumákkal teli gyermekkora volt, szenvedtek a megértés hiányától, az érzelmeik – főleg a fájdalom – elnyomásától.

Az elfojtott érzelmek az immunrendszerre is negatív hatással vannak, ez pedig elősegíti a különféle betegségek megjelenését. Ami viszont sajnálatos, hogy bár ezt a tényt több tudományos kutatás is igazolja, az orvoslás mégsem veszi figyelembe. A testi panaszokat tüneti kezeléssel, gyógyszerekkel akarja gyógyítani, holott valójában arra is nagy szükség lenne, hogy a pszichés okokat is megfelelően kezelje. 

A figyelemhiány-zavar és a stressz kapcsolata

Dr. Máté Gábor szerint a manapság egyre többeknél diagnosztizált figyelemhiány-zavart (más néven ADD-t) a fokozott stressz okozza. Bár egyes orvosok szerint a probléma genetikai eredetű, a szakember azonban sokkal inkább a környezeti nyomást nevezi meg felelősként.

Hisz ha egy gyerek olyan közegben nő fel, ahol nincs meg az érzelmi biztonság, hanem a szülők állandóan stresszesek, az az ő fejlődésében, viselkedésében is nyomot fog hagyni. Ilyenkor azt kell belátni, hogy nem a gyermekben van a hiba, hanem az egész családnak változtatnia kell a jelenlegi életvitelén.

Milyen az élet figyelemhiány-zavarral?

Akiknél diagnosztizálták ezt a problémát, azok általában arról számolnak be, hogy a fejükben hihetetlen sebességgel cikáznak ide-oda a különféle gondolatok, és hacsak nem foglalják le magukat, akkor máris jelentkezik a “valamit tennem kell” érzés. Ez állandó kielégítetlenséggel párosul, azzal a tudattal, hogy tudjuk mit szeretnénk, de nem tudjuk, mit kellene tennünk azért, hogy elérjük azt. 

A figyelemzavar kezelése során szintén fontos, hogy megvizsgáljuk, mely környezeti tényezők állnak a háttérben.

loading...