Klasszikus stílus – a régi korok varázsa

A hagyományok tisztelete, a rendezettség és a szimmetriára való törekvés mind jellemző a klasszikus stílusban berendezett terekre. Ezek napjainkban is hódítanak, gyakorlatilag soha nem mennek ki a divatból. Gyakran írják le róla, hogy a nyugodt színpaletta és a minimalizmusra való törekvés jellemzi.

Nem szabad viszont a minimalista stílussal összekeverni! A klasszikus lakberendezési stílus alapelemei a görög-római kultúrából eredeztethetők, hiszen a geometriának és a szerkezeti harmóniának kitüntetett szerep jut itt is. Minden esetben ideálisak az arányok és szimmetrikus az elrendezés.

Kifinomult, elegáns és időtálló

A DODO klasszikus bútorok kínálatában érdemes kutakodnod, ha időtálló és elegáns környezetet szeretnél kialakítani otthonodban. A nagy belmagasságú lakásokban tud ez a nagyon kifinomult irányzat igazán érvényesülni, ahová még a családi örökség egy-egy szép, értékes darabját – kép, csodás faragott komód, klasszikus régi szőnyeg – is könnyedén bele tudod illeszteni. A rikító színek nagyon távol állnak a klasszikus stílusban berendezett terektől, a bútorok általában fehér vagy bézs árnyalatúak mindenképpen nagyon magas minőséggel. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és helye, és a lakók kényelmét hivatottak szolgálni.

Központi tengely és szimmetrikus elrendezés

A klasszikus belső tér mindig ideális arányokat mutat. Ha a lakberendezők módszerét alkalmazod, azaz egy központi tengely köré helyezed el a berendezést, máris könnyebb lesz a dolgod a tökéletes elrendezés megvalósításához. Nagy területű szobában ez a szoba közepén van, kisebb térben a szoba sarkában. A szimmetriára ráerősíthetsz, ha a bútorokat párosával helyezed el és esetleg még kandalló is kerülhet a térbe. A kényelemről a sok-sok párna, a kárpitozott bútorok és a vastag szőnyegek is gondoskodnak.

Persze a saját egyéniséged is nyugodtan mutasd meg itt, csak tartsd meg az arányokat és a mértéket, itt ne használj természetellenes anyagokat!

Hagyományos elemekkel

A klasszikus tereknek általában elég nagy a belmagassága. A régi nagypolgári lakásokban a mennyezet kialakítására rendkívül nagy figyelmet fordítottak. Ez ma sincs másképp, éppen ezért bátran alkalmazhatod a kazettás kialakítást vagy díszléceket a plafonon. A falak általában teljesen simák és egyszínűek. Persze ennek árnyalata minden esetben a berendezéstől függ. Dekorálhatsz tapétával, vakolattal, de ma már speciális anyagokkal is. Különféle díszlécek vagy díszítőelemek használata sem kizárt, remekül lehet ezekkel a falfelületeket tagolni. A padlózat is legyen hagyományos, lehetőleg parketta vagy fapadló. Minden esetben remek minőség dukál ezekhez a klasszikus enteriőrökhöz. Alaposan fontold meg, milyen szőnyegeket használsz! Az időtálló perzsa mindig jó választás, de a visszafogottabb modern darabok is remekül mutathatnak. A klasszikus dekorációval pedig emelheted otthonod fényét.

loading...