Lista került elő a brutális megszorításokról: ezt az egész országban érezni fogják az emberek

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Kalocsától Baján át Kecskemétig csaknem 300 különféle beruházást húzott le a fejlesztési listáról eddig a kormány. A listán utak, egészségügyi és sportintézmények szerepelnek, de le kell mondani iskolaépítésről, közintézmények energetikai fejlesztéséről, bekötőutakról és anyasági centrumról is – írja a hvg.hu.

Tízoldalas, összesen 284 tételt tartalmazó listát tett közzé Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából helyettese, Csepreghy Nándor – ezek azok a korábban tervezett állami beruházások, amelyekről “elhalasztásáról és átütemezéséről” eddig a kormány döntött.

A miniszterhelyettes a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére válaszolt, az ellenzéki politikus az után érdeklődött, hogy “Mely állami beruházások sorsa pecsételődött meg?”

Lázár János miniszter kapta ugyanis meg azt a nem túl hálás feladatot Orbán Viktortól, hogy építési és beruházási miniszterként százmilliárd forintokat spórolva döntse el, mely állami beruházások nem valósulnak meg a pénzhiány miatt – legalábbis egyelőre. A Csepreghy-lista a már kormánydöntéssel is jóváhagyottan meg nem valósuló fejlesztéseket tartalmazza, azzal, hogy “eddig”, vagyis szeptember 19-ig ennyiről döntött a kabinet. Ez sem kevés, a listán majdnem 300 tétel szerepel.

A listát böngészve kiderül, hogy a kihúzott tételek jelentős része közlekedési infrastruktúra-beruházás. Egyelőre nem valósul meg számos összekötő- vagy elkerülő út, közútfelújítás vagy fejlesztés. Sok tervezett egészségügyi és sportlétesítmény-beruházás megvalósítását is a bizonytalan távoli jövőbe tolták, ahogy hiába várnak több településen is a korábban ígért iskolaépítésre. De közintézmények fejlesztése, meglévők energetikai rendszerének felújítása is elmarad.

loading...