Minden, amit érdemes tudni a katáról átalányadózásra váltóknak

Az egyéni vállalkozók jelentős részének eredményezett bizonytalan helyzetet a kata törvény módosítása. Ráadásul a nem egyértelműen megfogalmazott jogszabályok tovább nehezítették a helyzetüket. Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a katáról átalányadózásra váltók számára.

A korábbi kata adózás teljesen megszűnt, helyébe az új kata lépett 2022. szeptember 1-jétől. Azok válthattak az új katára, akik a tevékenységüket főállásban végzik, és kizárólag a magánszemélyek számára nyújtanak szolgáltatást, vagy értékesítenek terméket. 

Körülbelül 100 ezer katás keresett könyvelőt a nyár végén

A régi kata lezárása és az új katára vagy más adónemre váltás sok papírmunkával járt. Emiatt különösen nehéz helyzetbe kerültek, akiknek korábban nem volt könyvelőjük. A Billingo végzett egy kutatást a katások körében, ebből kiderült, hogy az ötezer kitöltő 27 százalékának eddig nem volt szüksége könyvelő segítségére. 

Ha ezt az arányt vetítjük a teljes katás bázisra, akkor körülbelül 100 ezer katás keresett könyvelőt a nyár végén. Egy részük könyvelő nélkül váltott átalányadózásra, hiszen úgy gondolta, hogy az interneten található útmutatók alapján is el tudja végezni a könyvelését bonyolultabb adónem esetén is. Ebben van is némi igazság és nincs is. A számlázó programok hatalmas adminisztratív terheket vehetnek le a vállalkozók válláról, de egy jó könyvelőre szükség van.

Az átalányadózás könyvelése nem egyszerű feladat

Átalányadózás esetén a könyvelői segítség havonta körülbelül 10-20 ezer forintot jelent. Ez elsőre talán soknak tűnik azok számára, akik korábban nem vettek igénybe könyvelői segítséget, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy sokszor a könyvelő segítségével több pénzt meg lehet takarítani, mint a szolgáltatásnak a havidíja.

Ráadásul az átalányadózás könyvelése nem egyszerű feladat. Figyelni kell a költséghányadokra, az is fontos, hogy a bevétel mennyire egyenletesen oszlik el az adóév közben. Ráadásul nem biztos, hogy mindenkinek megéri ezt a adónemet választania. Az átalányadó esetében havonta kell könyvelni a bevételeket és elkészíteni a járulékbevallást minden hónap 12-éig.

Jövedelem nélkül is adót kell fizetni

Az átalányadó esetén nehézséget jelent az, hogy a főállású vállalkozóknak minden hónapban járulékfizetési kötelezettsége van, ha nincs bevétele az adott hónapban, akkor a minimálbér után kell megfizetni. Ha hónapokon keresztül nincs jövedelem, majd pedig egy hónap alatt jön be egy nagyobb összeg, akkor inkább érdemes ezt a nagyobb összeget részteljesítésekként számlázni havonta, hiszen így nem kell nulla forintos bevétel után is járulékot fizetni.

A katáról átalányadóra váltóknak a számlázók beállítására is figyelniük kell. Ki kell venniük a kisadózó státuszt (ezt például a Billingo esetében automatikusan kiveszi a rendszer). Ha az áfastátusz terén nincs változás, nem változik az adószám, a név mögött megmarad az EV. jelölés és a nyilvántartási szám sem változik. Ugyanúgy megy tovább a vállalkozás, csupán egy másik adónembe kerül.

loading...