Pontosan mivel foglalkozik a gyermekbőrgyógyászat?

Gyermekkorban is jelentkezhetnek speciális bőrgyógyászati problémák, amelyek diagnosztizálása és kezelése nemcsak szakértelmet, hanem türelmet is igényel. Mutatjuk, hogy mikor kell gyermekbőrgyógyászhoz vinni a gyermeket.

A gyermekbőrgyógyászat a 18 éven aluliak körmeinek, bőrének és hajának egészségével foglalkozik. Gyermekkorban is gyakran előfordulnak a bőrbetegségek, de a páciensek sokszor nem veszik ezeket észre, és nem szólnak, általában a szülők észlelik a fürdetés során. Bőrprobléma esetén érdemes időpontot foglalni a Belvárosi Orvosi Centrumba.

Milyen bőrbetegségek jelentkezhetnek gyermekeknél?

A csecsemőknél gyakran jelentkezik gyulladás a pelenka alatti területen, főleg akkor, ha a gyermek hasmenéses megbetegedésen esett át. Továbbá az éranyajegyek kezelésére is csecsemőkorban kerül sor. Mindemellett ebben a korban is gyakori betegségnek számít az ekcéma.

Az óvodáskorú gyermekek esetében leggyakrabban szemölcs, ekcéma, ótvar és gombás fertőzés jelentkezik. Iskoláskorban az esetek többségében anyajegyek miatt fordulnak gyermekbőrgyógyász szakorvoshoz. Emellett pedig ennél a korosztálynál okoznak problémát az aknék és a pattanások a hormonális változások miatt.

Jelentős mértékben javítható a gyermekek életminősége

Az ekcéma során a bőr kipirosodik, száraz és erősen viszket. Ennek a gyulladásos megbetegedésnek a hátterében genetikai hajlam áll, valamint számos környezeti hatás. Kiemelten fontos a gyermekkori ekcéma megfelelő kezelése, mivel ezáltal csökkenthető a később kialakuló légúti panasz, valamint jelentős mértékben javítható a gyermekek életminősége.

A vírusos szemölcsök az esetek többségében nem fájdalmasak, de minden esetben érdemes szakorvost felkeresni, hiszen kizárólag szakszerű eltávolítással szüntethető meg ez az egészségügyi probléma. A kiütések jelentkezését okozhatja vírusfertőzés vagy ételallergia. Az ok kiderítése, valamint a probléma kezelése érdekében mindenképpen érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra bejelentkezni.

A maradandó bőrhibák elkerülése érdekében érdemes szakorvoshoz fordulni

Az anyajegyek ellenőrzésére nemcsak felnőttkorban kell rendszeresen sort keríteni, hiszen már a születéskor megjelenő változatok vizsgálatára is szükség van a melanoma kialakulásának megelőzése érdekében. Ahogy már említettük, az iskoláskorú gyermekek esetében az akne komoly problémát okoz az életminőség szempontjából. Ha nem megfelelő kezelésre kerül sor, akkor hegek is kialakulhatnak, szóval a maradandó bőrhibák elkerülése érdekében mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

A gyermekbőrgyógyászati szakrendelésen lehetőség van többek között melanoma szűrésre, a jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítására, a gombás és bakteriális megbetegedések kezelésére, a hajhullás kivizsgálására és allergológiai kezelésekre.

loading...