Szijjártó Péter bejelentette: az EU után már a NATO-t is a hátán viszi Magyarország

Kommunista nagykutyával találkozik Szijjártó Péter
Kép forrása: Reuters

A külügyminisztertől tudtuk meg, hogy az EU után most már az egész NATO-t is Magyarország viszi előre.

Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős, a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonák pedig a szövetség védelmén keresztül hazánk biztonságát is óvják

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a litvániai siauliai légibázison.

A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető a litván légierő repülőbázisán tett látogatásán elmondta, hogy a kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója.

A miniszter köszönetet mondott helytállásukért, higgadtságukért a magyar katonáknak, és rámutatott, hogy a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetése.

Leszögezte, hogy a katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

Szijjártó elmondta, hogy továbbra is a lehető legtöbb forrást szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy a magyar honvédség „a NATO-n belül továbbra is erős és számunkra büszkeségre jogot adó hadsereg legyen”.

A miniszter elmondta, a katonai szervezetet annak tagállamai alkotják, ezért „büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy el lehessen mondani, hogy a NATO a legerősebb katonai szövetség a világon”. Hozzátette:

jogosan mondhatjuk, hogy Magyarország nélkül, Magyarország hadereje, légiereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős.

Közölte, hogy másfél-két év múlva ismét visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba, a jelenlegi helyzetben ugyanis ezen misszió fontossága és létjogosultsága nagy valószínűséggel még jelentősebb lesz az elkövetkezendő időszakban.

loading...