Olyat tett Európa, amivel határozottan bizonyítják: kitagadják az autokrata Orbánt

Kép forrása: AFP

Egyetlen magyar kormánytag, így Orbán Viktor miniszterelnök sem utazik el Brüsszelbe, ahol a magyar jogállamiságról készült jelentés vitája zajlik majd az Európai Parlamentben, csütörtökön pedig már szavaznak is róla.

Arról, hogy Orbán nem utazik Brüsszelbe, a Magyar Hang írt az EP Médiaszolgálatától kapott információ alapján, sőt, az információk szerint nemhogy Orbán nem utazik, de egyetlen kormánytag sem lesz jelen, így a vitában nem jelennek meg a magyar érvek kormányoldalról.

A Telex megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, hogy Orbán (illetve a többi kormánytag) miért hagyja ki a vitát. Havasitól azt a választ kaptuk, hogy

„Azért, mert nem érkezett meghívó.”

A mostani jelentés, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus készített, azt kifogásolja, hogy

  • továbbra is magas a korrupció szintje;
  • jelentős állami források folynak a kormánypárti médiába, ami egyenlőtlen feltételeket teremt;
  • a demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy „a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét”.

Korábban 2013-ban Rui Tavares, 2018-ban pedig Judith Sargentini vizsgálta meg a magyar jogállamiság helyzetét.

Orbán Viktornak ezzel azt üzeni az Európai Parlament, hogy diktatúrát építőknek nincs helyük abban a Házban, ahol a jogállamiságról vitáznak. 

loading...