A tanárok nem hagyták magukat: polgári engedetlenséggel tiltakoznak (frissítve)

Már meg is van, ki lesz az új igazságügyi miniszter

Korábban az Ellenszél is beszámolt róla, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint nem jó példát mutatnak azzal a tanárok „az önálló értékrenddel még nem rendelkező” diákok számára, hogy polgári engedetlenségbe kezdenek.

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai már az első tanítási napra polgári engedetlenségi akciót hirdettek.

„Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget” – nyilatkozta a Népszavának Czédly Mariann, a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola egyik tanára.

Követelik a sztrájkjoguk visszaállítását, 45 százalékos azonnali béremelést, maximum heti 22 óraszámot, és minden olyan követelés teljesülését, amit a szakszervezetek kérnek már régóta.

Ha ezek nem teljesülnek, azt mondták, rendszeresen lesznek hasonló akcióik, többen pénteken is folytatják a polgári engedetlenséget.

Maruzsa Zoltán a tanévkezdés előtti utolsó, keddi sztrájktárgyaláson egy levelet adott át a pedagógus-szakszervezet képviselőinek, ebben lényegében az állt, hogy a tanárok polgári engedetlenségi akciója a jövőben a diákokat is a szabályok megtagadására sarkallhatja. Az érdekvédőket nyomatékosan arra kérte, hogy ezt az érdekérvényesítő utat ne támogassák.

A PSZ és a PDSZ ugyanakkor emlékeztetett, hogy szakszervezetként eddig is csak a sztrájk szervezésében vettek részt, a polgári engedetlenségi akciók tőlük függetlenül, kisebb iskolai csoportok kezdeményezésére indultak el. (Sajnos a szakszervezetek nem álltak be a bátrabbak közé, ez a jelenlegi helyzetben inkább gyávaság, mint erény – a szerk.)

A tiltakozó tanároknak viszont óriási respekt!

A teljes közlemény:

„Mi, a Vörösmarty Mihály Gimnázium itt megjelent pedagógusai a mai napon, 2022. szeptember 1-jén polgári engedetlenségi akcióba kezdünk.

Nem azért tesszük ezt, mert nem szeretjük a munkánkat. Nem azért, mert nem szeretnénk találkozni diákjainkkal, és nem lenne fontos az ő fejlődésük. Nem azért, mert anyagilag megengedhetjük magunknak az ilyen akciókat és nem azért, mert nem félünk attól, hogy megtorolják ezt rajtunk. Azért tesszük, mert döntéshozóink rákényszerítenek erre bennünket azzal, hogy a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat kiüresítették.

Munkánk során tapasztaljuk, hogy oktatási rendszerünk mennyi problémával küzd. Ezek közül a legfontosabb jelenleg a megalázóan alacsony fizetésünk, ami napról napra egyre kevesebbet ér. Nem tudunk hinni azoknak a kormányzati ígéreteknek, melyek a távoli jövőbe tolják ennek megoldását, azonnali beavatkozásra van szükség.

Ezért követeljük a kormánytól, hogy adja vissza a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat! Teljesítse a pedagógus-szakszervezetek követeléseit; 45%-os azonnali béremelés, 22 órás kötelező óraszám, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak illetményemelése, illetve a szakszervezek további követelései! Követeljük továbbá a kormánytól, hogy engedjen vissza bennünket a munkahelyünkre a diákjainkhoz, és ne kényszerítsen ilyen akciókra!

Amennyiben nem teljesülnek követeléseink, a ma kezdődő tanévben, rendszeresen fogunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni, így a holnapi napon is.

Ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden tantestülettel, minden kollégával, akik a miénkhez hasonló akciókkal élnek. Szolidaritást vállalunk továbbá minden munkavállalóval,
akik az igazságosabb bérekért, jobb munkakörülményekért, jogaik megvédésért nyúlnak a sztrájk vagy a polgári engedetlenség eszközéhez.”

Budapest, 2022. szeptember 1.

Egyetlen fotóval mutatjuk be, miért ilyen töketlen minden tiltakozó akció Magyarországon

loading...