A tanárok nem hagyták magukat: polgári engedetlenséggel tiltakoznak (frissítve)

Elfogatóparancsot adtak ki az ország leggyűlöltebb embere ellen

Korábban az Ellenszél is beszámolt róla, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint nem jó példát mutatnak azzal a tanárok „az önálló értékrenddel még nem rendelkező” diákok számára, hogy polgári engedetlenségbe kezdenek.

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanárai már az első tanítási napra polgári engedetlenségi akciót hirdettek.

„Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget” – nyilatkozta a Népszavának Czédly Mariann, a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola egyik tanára.

Követelik a sztrájkjoguk visszaállítását, 45 százalékos azonnali béremelést, maximum heti 22 óraszámot, és minden olyan követelés teljesülését, amit a szakszervezetek kérnek már régóta.

Ha ezek nem teljesülnek, azt mondták, rendszeresen lesznek hasonló akcióik, többen pénteken is folytatják a polgári engedetlenséget.

Maruzsa Zoltán a tanévkezdés előtti utolsó, keddi sztrájktárgyaláson egy levelet adott át a pedagógus-szakszervezet képviselőinek, ebben lényegében az állt, hogy a tanárok polgári engedetlenségi akciója a jövőben a diákokat is a szabályok megtagadására sarkallhatja. Az érdekvédőket nyomatékosan arra kérte, hogy ezt az érdekérvényesítő utat ne támogassák.

A PSZ és a PDSZ ugyanakkor emlékeztetett, hogy szakszervezetként eddig is csak a sztrájk szervezésében vettek részt, a polgári engedetlenségi akciók tőlük függetlenül, kisebb iskolai csoportok kezdeményezésére indultak el. (Sajnos a szakszervezetek nem álltak be a bátrabbak közé, ez a jelenlegi helyzetben inkább gyávaság, mint erény – a szerk.)

A tiltakozó tanároknak viszont óriási respekt!

A teljes közlemény:

„Mi, a Vörösmarty Mihály Gimnázium itt megjelent pedagógusai a mai napon, 2022. szeptember 1-jén polgári engedetlenségi akcióba kezdünk.

Nem azért tesszük ezt, mert nem szeretjük a munkánkat. Nem azért, mert nem szeretnénk találkozni diákjainkkal, és nem lenne fontos az ő fejlődésük. Nem azért, mert anyagilag megengedhetjük magunknak az ilyen akciókat és nem azért, mert nem félünk attól, hogy megtorolják ezt rajtunk. Azért tesszük, mert döntéshozóink rákényszerítenek erre bennünket azzal, hogy a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat kiüresítették.

Munkánk során tapasztaljuk, hogy oktatási rendszerünk mennyi problémával küzd. Ezek közül a legfontosabb jelenleg a megalázóan alacsony fizetésünk, ami napról napra egyre kevesebbet ér. Nem tudunk hinni azoknak a kormányzati ígéreteknek, melyek a távoli jövőbe tolják ennek megoldását, azonnali beavatkozásra van szükség.

Ezért követeljük a kormánytól, hogy adja vissza a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat! Teljesítse a pedagógus-szakszervezetek követeléseit; 45%-os azonnali béremelés, 22 órás kötelező óraszám, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak illetményemelése, illetve a szakszervezek további követelései! Követeljük továbbá a kormánytól, hogy engedjen vissza bennünket a munkahelyünkre a diákjainkhoz, és ne kényszerítsen ilyen akciókra!

Amennyiben nem teljesülnek követeléseink, a ma kezdődő tanévben, rendszeresen fogunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni, így a holnapi napon is.

Ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden tantestülettel, minden kollégával, akik a miénkhez hasonló akciókkal élnek. Szolidaritást vállalunk továbbá minden munkavállalóval,
akik az igazságosabb bérekért, jobb munkakörülményekért, jogaik megvédésért nyúlnak a sztrájk vagy a polgári engedetlenség eszközéhez.”

Budapest, 2022. szeptember 1.

Egyetlen fotóval mutatjuk be, miért ilyen töketlen minden tiltakozó akció Magyarországon

loading...