Egyre több eső: Szombaton sokfelé, vasárnap szinte az egész országban esni fog

Időjárás: hidegcsepp okozhat záport, zivatart
Kép forrása: MTI

Az ünnepi programoknak kevésbé, az aszály enyhítésének viszont kedvez a hétvége. Egy hullámzó hidegfront labilizálja a légkört, a korábbi hőség pedig kellő energiát biztosít a zivatarok kialakulásához. A kánikula vasárnapra mindenhol véget ér, néhol 30, a csapadékos tájakon 20 fok közelében maradnak a maximumok. Ami szintén jó hír, hogy a nyár már valószínűleg nem is tartogat több hőségriadót

– áll az Időkép friss előrejelzésében.

Pénteken a hidegfront előterében már több zivatar is kipattanhat a Dunántúlon, de a csapadék java az esti órákban érkezik. Este és éjjel komolyabb viharokra is lehet számítani, a jelenlegi számítások szerint leginkább a középső országrészben. A hevesebb zivatarokat jégeső, felhőszakadás, szélvihar kísérhetik.

Szombaton a hidegfront csak lassan halad majd kelet felé. A nemzeti ünnep időjárása így elég bizonytalan a csapadék idő- és térbeli eloszlását illetően, de jó eséllyel az esti órákban is lesznek zivatarok hazánkban, így több településen előfordulhat, hogy az ünnepi programokat elmossa az eső.

Vasárnap, ha még nem jutott volna mindenhová a rég várt csapadékból, újabb öntözést kapunk. A záporok, zivatarok mellett többfelé tartós, áztató eső is jöhet. A legtöbb csapadék ezen a napon is a középső országrészre összpontosulhat.

A 3 nap alatt néhol az idei lemaradást is behozhatja a csapadékösszeg.

Egyes modellek szerint lokálisan akár 80-90 mm eső is eshet a hét végéig. Az összesített modelleredmény (több modell összevonásával készített előrejelzés) persze egy ennél visszafogottabb forgatókönyvet ígér, vasárnap estig az előrejelzések átlagát tekintve nagy területen 15-30 mm gyűlhet össze:

loading...