Gazdatüntetés: „Hiába tiltaná ki a rendőrség a fővárosból a traktorokat, a károsult gazdák az aszfaltot is felszántanák”

Kép forrása: MTI

Szabó Bálint tegnap még azt jelentette be, hogy betiltották az augusztus 20-ra tervezett országos gazdatüntetést, most azonban arról beszélt a 168.hu-nak, hogy

hiába tiltaná ki a rendőrség a fővárosból a traktorokat, a károsult gazdák az aszfaltot is felszántanák.

A szegedi képviselő határozottan cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az ő hibája lenne a tüntetés ellehetetlenülése, mert nem jelent meg személyesen a rendőrségen a tüntetésről szóló egyeztetésen.

Ezt határozottan cáfolom. Hétfőn, 11 óra után nem sokkal megjelentem a Teve utcai székházban. Amikor odaérkeztem, a jogi főosztályvezető már egy tiltó tartalmú határozattal fogadott. A tiltó tartalom itt azt jelenti, hogy nem mondják azt, hogy nem tüntethetünk, de nem tüntethetünk olyan formában, ahogy azt eredetileg terveztük. A határozat szerint traktorok Budapest közigazgatási határán belülre nem jöhetnek. A belváros és a rakpart helyett a 14. és a 6. kerület határában, a Dózsa György úton adnának két sávot, ahol csak gyalogosan vagy személyautóval lehetne tüntetni

– mondta Szabó.

Arra a kérdésre, hogy mit terveznek ezek után, Szabó azt felelte:

Nem hátrálunk meg. Nem állunk el a tüntetés szándékától, és úgy gondoljuk, hogy a tiltakozás az eredeti bejelentés szerinti formában, jogszerűen megtartható.

Szabó szerint a tartalmában betiltó hozzáállás, illetve a tüntetés bejelentése óta a személyem ellen indult lejárató kampány miatt úgy látjuk, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghallgatni a gazdákat, nem akarnak együttműködni, megoldást találni. Ezért úgy döntöttek, hogy felveszik a kesztyűt:

a gazdák felveszik a kapcsolatot az elmúlt évek összes olyan érdekképviseletével és társadalmi csoportjával, akik a kormány intézkedései miatt kárt szenvedtek, munkájukat és életüket ellehetetlenítették. A pedagógusokkal, az egészségügyisekkel, a szociális gondozókkal, a KATÁsokkal, és a rezsinövekedés kárvallotjaival. A magyar gazdák úgy érzik, hogy itt az ideje magukra vállalni a teljes magyar társadalom érdekképviseletét.

Elmondása szerint eddig összesen 1700-an regisztráltak olyanok, akik jelezték, hogy traktorokkal és személygépjárművekkel érkeznének és vonulnának. Nagy részük alföldi: Csongrád-Csanád, Békés és Bácskiskun megyéből terveztek jönni.

A megmozdulás gerincét már nem a víziszárnyas tenyésztők adják, hanem elsősorban az aszályos év károsultjai. Többségében növénytermesztő gazdák, illetve állattenyésztők, akik a szárazság miatt 2022-ben eddig saját számításaink szerint 1000 milliárd forintos kárt szenvedtek. Az évnek pedig még nincs vége.

loading...