A harmonikaajtókhoz tartozó vasalatok legyenek minőségiek!

Egy épület nem csak téglákból és tetőszerkezetből áll, annál sokkal több elem összessége. Az egyik legfontosabb elem a beltéri ajtó és a nyílászárók. Ezen ajtókból nagyon sokféle érhető el. Mind színben, anyagban, méretben, sőt, még funkcióban is eltérhetnek. Van egy dolog, amiben viszont mindegyik megegyezik: a rögzítést és a működést lehetővé tevő alkatrészek kiemelt fontosságúak. Lehet az egy egyszerű megoldás is, de már léteznek például csuklóajtós vasalatok is.

Helytakarékosság egyszerűen, praktikusan

Amikor lakásfelújítás vagy építés előtt állunk, érdemes nem csak a hagyományos megoldásokban gondolkozni. Nyugodtan kérjük ki szakértő segítségét, sőt, a szolgáltatók az asztalosoknak is szolgálnak meglepetéssel olykor. Rengeteg helytakarékos megoldás érhető el a piacon, pláne, ha megnézzük egy átlagos ajtó működését, láthatjuk, hogy a mozgástere sok szabad helyet képes elfoglalni a belső térből. Szerencsére vannak kisebb zárási és nyitási térrel dolgozó nyílászárók. 

Ezek az úgynevezett tolóajtók, amelyek egyáltalán nem igényelnek plusz helyet működésük során. A tolóajtók speciális rögzítést igényelnek, amely vasalattal stabilan megoldható. A csuklós ajtóvasalatok az egyes elemeket kapcsolják össze egymással. Praktikusan, könnyeden mozognak, így akadálymentes mind a nyitás, mind a zárás. Ezek a vasalatok az ajtóelemek alján és tetején helyezkednek el, így egyáltalán nincsenek a kíváncsi szemek előtt.

A megfelelő vasalat csak a kezdet

Az ajtópántok adják egy tökéletes harmonikaajtó alapjait, de ez még nem minden. A stabil rögzítéshez és megfelelő mobilitáshoz szükség van mind fentre, mind alulra speciális profilokra, amelyek az ajtó mozgásterét adják. Az ajtó tábláira pedig görgők kerülnek rögzítésre, amik a profilokon belül mozognak. Ezen kiegészítők beszerzésére fokozottan figyeljünk oda, egyáltalán nem mindegy, honnan vásároljuk meg őket, ugyanis elég egy elem hibája, és a harmonikaajtó működése máris nem megfelelő, bosszúságot okozva ezzel nekünk.

Előnyök és a minőségi szempontok

A harmonikaajtók egyik fajtája a tolóajtók, amelyek még nagyobb helytakarékosságot biztosítanak. Itt a rögzítés történhet akár közvetlenül a falra, de már a plafonra is felszerelhetjük a rögzítőelemeket. Így nincs szükség többlethelyre se a mozgatáshoz, se a rögzítéshez. Ezzel a megoldással egyedi hatást kelthetünk otthonunkban. Sőt, létezik egy még különlegesebb fajta is, az úgynevezett pajtaajtó. 

Az esetek döntő többségében az ablakok, bútorok és az ajtók vasalatai is rejtve maradnak szemeink előtt, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fontosak. A kiválasztás során fokozottan figyeljünk oda a vasalatok anyagára, méretére, minőségére. Egy apró hiba ezekben a parányi kiegészítőkben a teljes összképet elronthatja. Próbáljunk mindig prémium alapanyagokból, például fémből készült vasalatokat vásárolni.

loading...