A puritán Orbán 57 millió forintot tapsolhatott el a luxusutazásával

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor dallasi útjával kapcsolatban arról ír az Átlátszó, hogy a kormányfőt és kíséretét a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú repülője vitte Amerikába, és hozta onnan haza. A lap szerint a luxuskategóriájú gép üzemeltetési költsége rendkívül magas, óránként közel 3 millió forint.

Így a mintegy 20 órás Budapest – New York – Dallas – Budapest út nagyjából 57 millió forint közpénzbe kerülhetett, amit a magyar költségvetés állt.

A repülési adatok szerint a gép augusztus első napján New Yorkba ment, (Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a közeli Bedminsterben), majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba (ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett színpadra), és augusztus 5-én ért vissza Budapestre. A gép így nagyjából 20 órát tartózkodott a levegőben az Átlátszó szerint.

A Dassault Falcon 7X a maga kategóriájában az egyik legdrágább repülőgép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára kb. 35 millió USD, azaz 14 milliárd forint. A gép bérlésének költsége egy egyszerű Google-kereséssel is lekérhető. Eszerint egy Dassault Falcon 7X-et nagyjából 11 400 dolláros óránkénti áron lehet kérni, pilótával, kerozinnal együtt.

loading...