Lesz még szükségem szemüvegre a szürkehályog műtét után?

A szürkehályog műtét a szürkehályog szembetegség kezelésének egyetlen módja. A szürkehályog egy, az időskorra jellemző, igen gyakori probléma, amely a szemlencse elszürkülésével, ebből fakadóan pedig látásromlással jár. A műtét során ezt az elszürkült szemlencsét eltávolítják és egy műlencsét ültetnek be a helyére. Nézzük meg, mit érdemes tudni az operációról és az azt követő időszakról!

Ezek a szürkehályog tünetei

A szürkehályog fokozatosan alakul ki és az idő előrehaladtával lesznek egyre kellemetlenebbek a tünetek. Ezek pedig a fényérzékenység növekedése, a színérzékelés zavara, a kettőslátás, a romló térlátás és a szemüveg dioptria gyakori váltogatásának szükségessége.

Általában az időskorra jellemző vízvesztés következtében alakul ki, de lehet veleszületett, valamint lehet valamilyen betegség következménye is. Bizonyos betegségek – például a cukorbetegség – hajlamosít rá, a dohányzás vagy a rendszeres UV sugárzás pedig növeli a kialakulásának kockázatát. Szürkehályog létrejöhet csak az egyik vagy mindkét szemen is, a látásromlás üteme eltérhet a két szemen. Ez az adott egyéntől és a kiváltó okoktól is függ.

A szürkehályog műtét menete

A szürkehályog szembetegség sem szemüveggel, sem pedig gyógyszerekkel vagy egyéb módszerekkel nem kezelhető. Egyedüli megoldás rá a szürkehályog műtét, amely egy abszolút fájdalommentes és rendkívül gyors operáció.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, amelyet szemcseppekkel végeznek, így még az injekció miatt sem kell aggódni. A mindössze 10-15 perces beavatkozás során egy pár milliméteres bemetszésen keresztül távolítják el az elszürkült szemlencsét és helyezik be helyére a műlencsét.

A műtét után megfigyelés miatt még néhány órát a kórházban kell tölteni, ezt követően azonban kísérőjével otthonába távozhat a páciens. A műtét előtt sor kerül egy alapos kivizsgálásra és a műlencse kiválasztására, megtervezésére is, amely minden esetben igazodik a beteg igényeihez, adottságaihoz.

Élet az operáció után

A műtét után több kontrollvizsgálatra is sor kerül: először a műtét másnapján, majd pedig 2 hónap elteltével. Ezen a találkozón történik meg a szemüveg felírása is, ha a viselése elengedhetetlen. Az, hogy a szürkehályog műtét után szükség lesz-e szemüveg hordására leginkább attól függ, hogy milyen típusú műlencse beültetésére került sor.

Ha monofokális, vagyis egyfókuszú műlencse kerül használatra, szemüveget a továbbiakban is hordani kell, ugyanis ez csak egy távolságra (közelre vagy távolra) biztosítja az éleslátás lehetőségét. Általában ilyenkor egy távolra látó műlencsét ültetnek be, közelre pedig – tévézéshez, munkához vagy vezetéshez – szemüveg hordása javasolt.

Ha azonban trifokális műlencse kerül alkalmazásra, a szemüveg hordása örökre elhagyható. Minden műlencse típus kapható cilinderes, vagyis tórikus változatban is, amely lehetővé teszi az astigmia kezelését is a dioptriakorrekció mellett.

A műtét utáni hetekben tartózkodni szükséges a fokozott fizikai terheléstől, a szaunázástól és a szolárium látogatásától a fokozott fertőzésveszély és az UV sugárzás miatt. Fontos, hogy a kezdeti időkben ne kerüljön víz a szembe, később azonban bátran lehet hajat mosni is. A szürkehályog műtét egy egyszerű és igen hatékony műtét, amely nem jár fájdalommal, sem pedig megterheléssel és rövid időt vesz igénybe. A szürkehályoggal küzdők számára az életminőséget jelentősen javító megoldás lehet!

loading...