Kiderült: Nem egyszer, hanem kétszer emeli meg a rezsit az Orbán-kormány, de lehet, hogy nem ez a vége

A Portfolio szúrt ki egy friss kormányzati közleményt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, mint ahogy az a kormany.hu július 21-i cikkében volt, hanem két részre oszlik ez a periódus az ár szempontjából. Ez azt jelenti, hogy kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett. Ahogy megyünk bele a télbe, úgy lehet egyre fájdalmasabb a gázszámla az érintetteknek.

A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről a minap jelent meg egy új kormányrendelet, ami lényegében összevezeti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait (3 gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3).

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a jogosult 300 ezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a minap figyelemfelhívó jelleggel külön közleményt is kiadott a lehetőség igénylésének szabályairól a Technológiai és Ipari Minisztérium. Ebben pedig azt is leírták, amit eddig nem hangsúlyoztak a rezsicsökkentés módosítása kapcsán:

nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik.

A közlemény szerint

augusztusban és szeptemberben 732,4, míg októberben, novemberben és decemberben 752,5 Ft lesz a lakosság számára a földgáz piaci ára.

Ez tehát azt jelenti, hogy az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztók esetén júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés (hiszen elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbméter helyett 732,4 forint lesz a gáz ára), majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik 752,5 forintra szeptemberről októberre.

A rezsicsökkentés módosításáról szóló kormányrendelet azt is rögzíti:

a jövő év első hónapjaira érvényes „lakossági piaci árat” majd karácsony körül kell meghatároznia az Energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

Így az is lehet, hogy ha addig a téli gázválság miatt tovább emelkednének a tőzsdei gázárak, illetve a magyar állam gázbeszerzési költségei, akkor bizony elképzelhető, hogy a fent említett 752 forintnál is jóval magasabb árat szab majd meg az Energiahivatal az átlagfogyasztás feletti rész esetére.

loading...