Halálos vírus ütötte fel a fejét Ghánában – ketten meghaltak, 98-an karanténba kerültek

Ghána megerősítette az első két olyan esetet, amelyek során a Marburg-vírus okozott megbetegedést. A kórokozó erősen fertőző, és ugyanabba a családba tartozik, mint az ebola.

A hvg.huBBC beszámolója alapján arról ír, hogy nemrégiben mindkét beteg meghalt az ország déli régiójában, Ashantiban lévő kórházban. A betegektől vett mintákról a hónap elején derült ki, hogy pozitívak, most pedig egy szenegáli laboratórium is megerősítette az eredményt. Az ország egészségügyi tisztviselői szerint a kontaktkutatás eredményeként jelenleg 98 ember van karanténban.

A Marburg-vírus fertőzősére egyelőre nem áll rendelkezésre semmilyen kezelési mód, a szakemberek szerint azonban a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a konkrét tünetek kezelése javíthatja a beteg túlélési esélyeit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) méltatta Ghána gyors reagálását.

„Ez jó, mert azonnali és határozott fellépés nélkül Marburg könnyen kicsúszik a kézből”

– mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója.

A vírus a gyümölcsdenevérekről juthatott emberekig, akik aztán testnedveken keresztül adják tovább.

A fertőzés egy súlyos, gyakran vérzéssel járó betegség, amelynek tünetei között megtalálható a fejfájás, a láz, az izomfájdalom, a páciens pedig vérezhet és vért hányhat.

A szakemberek figyelmeztetnek: a régióban mindenki tartsa magát távol a barlangoktól, a húst pedig minden esetben jó alaposan főzzék meg.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint korábban Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikába és Ugandában is volt már kisebb járvány. A világ legelső ilyen járványa azonban Németországban volt 1967-ben, akkor hét ember halt meg.

A vírus több mint 200 ember halálát okozta Angolában 2005-ben, ami az eddigi leghalálosabb Marburg-járvány volt.

loading...