Milyen energia-veszélyhelyzet? Orbánék gázt adnak el Szerbiának

Nemzeti konzultáció: így juttathatod el az íveket.
Kép forrása: MTI

A szerb pénzügyminiszter, Szinisa Mali arról beszélt hazájában, hogy Szerbia a magyar barátaiknak köszönhetően 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárol – írja a Telex a szerb Nova hírportál alapján.

Ez a megállapodás nem új, mert a két ország június tizedikén jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor. Azt nem tudni, hogy ezt a mennyiséget honnan szerezte be Magyarország.

A Nova hírportál (Szerbia egyik legolvasottabb lapja) vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek. Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek felöltik a Banatski dvorban lévő tározójukat, és a magyarországi tartalékkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tározók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

loading...