Orbánék megpróbálnak nyomást gyakorolni az USA-ra

Kép forrása: AP

A parlament gazdasági bizottsága hétfőn elfogadta azt a javaslatot, amelyet a „Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatra” vonatkozó javaslatként nyújtott be a kormánypárt.

Ez a nyilatkozat a válasz arra, hogy az Egyesült Államok felmondta az 1979-es amerikai-magyar adóegyezményt. Kormánypárti politikusok szerint azért, mert a magyar kormány úgy döntött, hogy megvétózza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését.

A kormány tehát egy politikai nyomásgyakorlást elutasító határozattal gyakorolna politikai nyomást az Egyesült Államokra – ennek nyilván csak szimbolikus jelentősége van, míg magának az amerikai lépés, tehát az 1979-es adóegyezmény felmondása gyakorlati következményekkel is jár, ugyanis az a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre.

Amerika kimaradt

A válaszul írt politikai nyilatkozatot szombat este küldték el a gazdasági bizottság tagjainak. A szöveg szerint egyes szereplők, különösen az Európai Parlament „egyre erőteljesebben támadják az egyhangú döntéshozatal rendszerét, és azon tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá nemzeti érdekeikkel ellentétes döntések meghozatalához”.

A nyilatkozat szerint a vétó nem visszaélés, hanem az érdekérvényesítés jogszerű módja. „Ezt a lehetőséget elvitatni egyes tagállamoktól a kettős mérce nyilvánvaló példája.”

Az előterjesztés burkolt fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak értékeli, hogy az Európai Parlament a helyreállítási alapot is megemlítette állásfoglalásában, aminek semmi köze a globális minimumadóhoz.

A visszatartott uniós pénzek valóban megjelentek a szövegben, de nem úgy, hogy ezeket a minimumadó elfogadásához kellene kötni. Az európai képviselők szerint addig nem szabad jóváhagyni a magyar helyreállítási tervet, „amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”.

A magyar politikai nyilatkozat csak az Európai Parlamentet említi, az USA-t nem. Pedig az amerikai kormány a hétvégén úgy döntött, felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt, amiért Magyarország blokkolja a minimumadó európai elfogadását.

Amerikának most lett elege: kijózanító pofont adott az USA Orbánnak a vétó miatt

loading...