Ezért nem jó ötlet nyáron téli autógumival közlekedni

Ebben a cikkben megmutatjuk, miért kedvezőtlen megoldás a nyári időszakban téli autógumit használva közlekedni. A részletes kifejtés már csak azért is indokolt lesz, mivel egészen sok érv szólhat a téli gumik nyári alkalmazása ellen. Következzenek tehát ezzel a szemlélettel maguk a részletek!

Amiért a nyári időszakra a nyári autógumik alkalmazása javasolt

Egy halom érv szól amellett, hogy nyáron a nyári, télen pedig a téli autógumit használva javasolt közlekedni. Eleve nem ugyanolyan a kétféle típus összetétele. Ott vannak példaként az Olcsobbgumi.hu nyári gumi kínálatában elérhető darabok. Ezeket pontosan a nyári körülményekhez fejlesztették. Pont úgy tapadnak és pontosan úgy biztosítják a szükséges stabilitást menet közben, ahogyan azt joggal várhatja el az ember.

Ha viszont bármilyen megfontolásból a téli abroncsokat hagyjuk fel nyáron, azzal kedvezőtlen körülmények láncolatát indíthatjuk el. Bár elsőre ez spórolási ötlettel érhet fel, valójában hosszabb távon negatívra jöhet ki a szaldó.

Miért problémás a nyári melegben téli gumival közlekedni?

Ez hasonló probléma ahhoz, mintha nyári gumival szeretnénk közlekedni télen. Először is a téli gumi kevésbé fog tapadni nyáron, amikor az aszfalt jellemzően felforrósodik, ezért kevésbé érezhető a stabilitás kanyarokban és nagyobb sebességnél.

Másrészt a téli gumiabroncsok hangosabbak is a kelleténél. Márpedig a megnövekedett menetzaj drasztikusan csökkentheti a menet közben tapasztalt komfortérzetet. Ha pedig ez nem volna elég, a téli abroncsok még gyorsabban kopnak is nyáron használva.

Itt jön ki igazán, mitől annyira kontraproduktív ötlet fent hagyni a télen használatos abroncsokat a nyári időszakra. Mivel ezek a modellek a melegebb napokon gyorsabban elkopnak, így később nettó veszteséggel érhet fel ez a meghozott döntés.

Az adott évszaknak megfelelő gumit használva nem tévedhetünk

Vagyis télen a téli gumikkal, nyáron pedig a nyári abroncsokkal javasolt a közlekedés. Alternatív lehetőségként még a négyévszakos gumiabroncsok célzott alkalmazása jelenthet kedvező megoldást.

Annál is inkább, mivel a felsorolt szempontokon túl akad még egy további hátrány akkor, ha a nyári melegebb hónapok alatt téli gumiabroncsokkal történik az autóvezetés. Méghozzá arról van szó, hogy így az autó még jellemzően többet is fogyaszt.

Láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem éri meg fent hagyni a téli gumikat nyárra. Hiszen épp elég sok esetben kifizetni még hatósági árakon is az üzemanyagot. Pláne sokba kerülhet téli gumival elautózni Horvátországba egy nyaralás erejéig. Miközben még extra hangos is lehet az út, ráadásul még a tapadás sem lesz az igazi. Ezeket mind jobb elkerülni.

loading...